Nagyvilág

2011.08.08. 19:33

Zavargások Londonban - Ismét rendőrökre támadtak

London(MTI) - Ismét rendőrökkel csaptak össze fiatalok hétfőn London Hackney városrészében.

London(MTI) - Ismét rendőrökkel csaptak össze fiatalok hétfőn London Hackney városrészében. A BBC szerint jelenleg mintegy 200 rohamrendőr van az utcákon, ahol a randalírozók kövekkel dobálták meg őket. A botokkal és fémrudakkal felszerelkezett fiatalok rendőrautókat is megrohamoztak. Délután Nick Clegg miniszterelnök-helyettes Tottenhambe látogatott, ahol a zavargások kezdődtek. A politikus - aki helyi üzlettulajdonosokkal, rendőrökkel és vallási vezetőkkel is találkozott - azt mondta, a történtek "nagy sebhelyeket" hagynak maguk után a helyi közösség tagjainak lelkében.

David Lammy, a városrész munkáspárti parlamenti képviselője úgy fogalmazott, az ő körzetében a legmagasabb a munkanélküliség Londonban, és nagy szükség van munkahelyekre és befektetésekre. Ez azonban nem lehet mentség az erőszakra - tette hozzá. Az észak-londoni városrészben szombaton békés tüntetést tartottak egy 29 éves helyi férfi halála miatt, aki csütörtökön egy lövöldözésben halt meg. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult.

Vasárnap a randalírozók ismét összecsaptak a rendőrökkel, rendőrautókat rongáltak meg és üzleteket fosztottak ki. Az összetűzésekben megsérült rendőrök száma 35-re emelkedett, több mint 100 embert őrizetbe vettek.  A zavargások átterjedtek Enfield, Walthamstow, Islington és Waltham Forest városrészekre is északon és délen Brixtonra. A londoni tűzoltóság szóvivője közölte: 445 segélyhívást kaptak vasárnap éjjel. A tűzoltók összesen 12 tűzhöz vonultak ki az érintett városrészekben. Három tűzoltóautót a randalírozók megrongáltak.    

Nick Clegg a zavargások második éjszakájáról korábban úgy nyilatkozott: ez "szükségtelen, lopás és erőszak" volt, aminek "semmi köze sincs Mark Daggan halálához".  A csütörtökön meghalt Mark Daggan ügyében 24 órán belül ígérték a ballisztikai vizsgálat eredményének közzétételét. Theresa May belügyminiszter visszatért Londonba nyári szabadságáról a zavargások miatt. A politikus délután a rendőrség vezetőivel találkozott.

David Cameron kormányfő szóvivője úgy fogalmazott: teljesen egyértelmű, hogy vállalniuk kell tetteik következményeit azoknak, akik felelősek az erőszakért és a fosztogatásért. A miniszterelnök jelenleg nyári szabadságát tölti Olaszországban. A rendőrség szerint a közösségi médiának nagy szerepe volt a fosztogatások és az erőszak fokozódásában. A rendőrség ígéretet tett arra, hogy hétfőn a korábbiaknál több rendőrt küld az utcákra.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!