Nagyvilág

2011.07.18. 20:00

Az EU-nak fontos, hogy Afganisztánban 2014-re befejeződjön az átmenet

Brüsszel  (MTI) - Kiemelt célkitűzésként kezeli az Európai Unió, hogy Afganisztánban 2014 végéig lebonyolódjon az átmenet folyamata, amelynek keretében az ország biztonságának ellenőrzése teljes egészében átkerül a helyi erők illetékességébe.

Brüsszel  (MTI) - Kiemelt célkitűzésként kezeli az Európai Unió, hogy Afganisztánban 2014 végéig lebonyolódjon az átmenet folyamata, amelynek keretében az ország biztonságának ellenőrzése teljes egészében átkerül a helyi erők illetékességébe.

 Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfői brüsszeli találkozójuk után kiadott közleményükben üdvözölték a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők és az afgán hadsereg közti folyamat kezdetét, és hangoztatták, hogy az EU elkötelezett az átmenet támogatása mellett.

Hozzátették, hogy a biztonsági ellenőrzés átvételét a kormányzás, a fejlesztés és a törvény uralmának tekintetében is fenntartható haladásnak kell kísérnie.

A térség helyzetéről folytatott miniszteri eszmecserén részt vett Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is.

A miniszterek azt is megerősítették, hogy álláspontjuk szerint az afganisztáni konfliktusra nincs más rendezési lehetőség, mint a helyiek vezette politikai megoldás.

A közös nyilatkozat szerint a terroristavezér Oszama bin Laden halála és a lázadókat sújtó új szankciós rendszer létrehozása lehetőséget nyújt a táliboknak arra, hogy bekapcsolódjanak a politikai folyamatba.

E folyamat alapfeltételeit az afgán kormány határozta meg, és a nemzetközi közösség is támogatja: lemondás az erőszakról, minden szál megszakítása az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattal, továbbá az afgán alkotmány és az emberi jogok tiszteletben tartása.

A cél a "sikeres és visszafordíthatatlan" átmenet biztosítása

A miniszterek hangoztatták, hogy a cél a "sikeres és visszafordíthatatlan" átmenet biztosítása. Kiemelték: a nemzetközi közösség elkötelezett emellett, és törekvéseinek előmozdításában nagy szerepet szán a decemberben Bonnban rendezendő nemzetközi Afganisztán-konferenciának.

Megerősítette az EU azt, hogy lépéseihez biztosítani kívánja a megfelelő anyagi forrásokat is.

A miniszterek tárgyaltak Pakisztánról is, és leszögezték: az unió továbbra is abban érdekelt, hogy hosszú távú partneri kapcsolatot hozzon létre az országgal, támogatva az ottani demokratikus intézményeket, a társadalmat és a polgári kormányzatot.

Az említett partnerségnek az EU szerint közös érdekeken és értékeken kell alapulnia, és ki kell terjednie a biztonsági kérdésekre, az emberi jogok tiszteletben tartására és a kivándorlási problémákra is.

Az EU arra bátorította Pakisztánt, hogy fokozza erőfeszítéseit a szélsőségesség és a terrorizmus elleni harcban, és támogatást ígért ehhez.

Megerősítette az unió tavaly tett gazdasági ígéreteit is, köztük a pakisztáni termékek uniós piacra jutásának megkönnyítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!