Nagyvilág

2011.07.12. 17:29

A kínai kormányfő szerint rugalmasabb gazdaságpolitikára van szükség

Peking  (MTI) - A fogyasztói árak visszafogására, a gazdasági növekedés nagyobb ingadozásának megelőzésére és több rugalmasságra hívott fel a kínai miniszterelnök egy kedden kiadott pekingi közlemény szerint.

Peking  (MTI) - A fogyasztói árak visszafogására, a gazdasági növekedés nagyobb ingadozásának megelőzésére és több rugalmasságra hívott fel a kínai miniszterelnök egy kedden kiadott pekingi közlemény szerint.

    A kormány egyszerre készül a folyamatos növekedés fenntartására, a nemzetgazdaság szerkezetének átalakítására és az inflációs várakozások kezelésére - állapítja meg a Hszinhua hírügynökség által közölt dokumentum, amelyet azt követően adtak ki, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő július 4-11 között találkozókat bonyolított le nyolc tartományi vezetővel, továbbá az ország vezető üzletembereivel és közgazdászaival.

    A makrogazdasági politika végrehajtása során a legkiemeltebb feladat az árak stabilizálása - hangoztatta a miniszterelnök, azzal, hogy a gazdaságpolitikai elképzeléseket rugalmasabbá és "előrelátóbbá" kell tenni.

    A kínai kormánynak júniusban 6,4 százalékos inflációjával és annak hatásaival kellett szembesülnie, ami három év legmagasabb értéke. A gazdasági növekedés lelassult, ami nem kedvez az infláció visszafogásának.

    Júniusban a kínai termelői beszerzési menedzser index (PMI) a gyáripari termelést jól kifejező mutató 28 hónap mélypontjára, 50,9 százalékra süllyedt.

Növelni kell a kisvállalkozások támogatását

    Ven szerint fenn kell tartani a körültekintő pénzügypolitikát, a pénzintézeteknek javítaniuk kell hitelezési struktúrájukon és növelniük kell a kisvállalkozások támogatását. Erőfeszítéseket kell tenni az esetleges külső tényezők visszahúzó hatásainak kivédésére - tette hozzá.

    A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az élelmiszerellátás stabilizálása és a logisztikai, szállítási költségek csökkentése elő fogja segíteni az infláció "megszelídítését", mivel annak megugrása mögött elsősorban az egyre növekvő élelmiszerárak növekedése húzódik meg.

    A kínai kormányfő külön is kitért arra, hogy az intézkedéseket, amelyek az elszabadult ingatlanárakat hivatottak megfékezni pontosan végre kell hajtani, ezzel is segítve az infláció elleni harcot.

    A helyi kormányzatok adósságának kockázataival kapcsolatban a miniszterelnök az adósság növekedésének kézben tartására és a már meglévő adósság megfelelő kezeléséra hívta fel a helyi vezetőket. A nemzeti számvevőszék becslése szerint a helyi kormányzatok adóssága az év végéig eléri a 10.700 milliárd jüant (1.653 milliárd dollár).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!