Nagyvilág

2011.06.21. 18:23

RMDSZ: a gyulafehérvári rektor bántalmazása az erdélyi magyarság egészét érinti

<p>Bukarest, 2011. június 21., kedd (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerint a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektorának bántalmazása nem csak a bántalmazott személye ellen irányult, hanem az erdélyi magyarság egészét érinti - olvasható a romániai magyar szervezet keddi közleményében.</p>

A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által aláírt közlemény szerint ugyanis a rektort bántalmazó ittas román fiatalok magyarellenes szólamokat is kiabáltak. Az RMDSZ elnöke határozottan visszautasítja és elítéli a hét végén elkövetett tettet. "Elítéljük ezt és az ehhez hasonló cselekedeteket, és kérjük a tettesek mielőbbi felelősségre vonását" - olvasható a dokumentumban.

Kérését Kelemen Hunor személyesen Traian Igas román belügyminiszternek is tolmácsolta, arra kérve, hogy a rendőrség gyorsan és példamutatóan járjon el az ügyben.

RMDSZ: felerősödött Romániában a magyarellenes hangulat

Az RMDSZ rendkívül aggasztónak tartja, hogy az elmúlt időszakban felerősödött Romániában a magyarellenes hangulat, ezért bölcs és megfontolt nyilatkozatokra és a békés együttélés szorgalmazására kérnek minden politikai szereplőt.

Az RMDSZ elnöke arra kéri Gyulafehérvár és Fehér megye vezetőit, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a hét végén történt erőszakos cselekedetnek ne legyen folytatása, és állítsák helyre a békés együttélés feltételeit a térségben.

Román fiatalok szombaton este baseballütővel megverték Oláh Zoltánt, a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektorát, aki le akarta fényképezni az egyház épületeit kövekkel dobáló fiatalokat. A támadók a teológia egyik alkalmazottjának a férjét is leütötték, majd a földön fekvő embert rugdosták. Az illető a rektor segítségére akart sietni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!