Nagyvilág

2011.06.23. 14:00

Óceán volt valaha a Marson?

<p>Földbuckákat találtak a Mars felszínén, amiket a tudósok szerint valaha óceánok formáltak ilyenre.</p>

A Mars felszínéről készült képeket még a 2001-ben a vörös bolygóról hazaérkező Mars Odyssey fotózta. A tudósok legfrissebb állításai szerint azonban több mint valószínű, hogy a buckák alakjait évmilliók alatt formálta ilyenné egy egykori óceán.

Egy nemrégiben publikált tanulmány párhuzamot állít a Mars felszínén látható formák és Trinidad partjainál, a tenger felszíne alatt elterülő geológiai képződmények között. A két terület formája szinte egy az egyben ugyanúgy néz ki, táptalajt biztosítva ezzel a kutatók feltételezéseinek.

A Mars kutatóinak kijelentése új lendületet adhat azoknak, akik meg vannak róla győződve, hogy a bolygón korábban jelen volt az élet. – Ezen elemzésre alapozva, feltételezem, hogy ezek a könnycsepp alakú szigetek valaha a víz alatt formálódtak a Marson – mondja Lorena Moscardelli, a Texasi Egyetem munkatársa és geológiai folyóirat vezető szerkesztője.

Mars elméletek

Már a nyolcvanas, kilencvenes években is napvilágot láttak olyan elméletek, miszerint a Mars felszínén valaha nagyobb kiterjedésű vizek, folyók, tavak, tengerek, esetleg óceánok lehettek. Lorena Moscardelli és geológus társa, Lesli Wood szerint a trinidadi és marsi képek között nem véletlen hasonlóság.

Az úgy nevezett eróziós árnyék maradványok üstökös, vagy cseppformájúak, jó pár kilométer hosszan terülnek el és vulkáni hamu található egyik végükön. Formájukat akkor veszik fel, amikor az üledék és a víz a sárvulkán körül áramlik és az áramlással ellentétes irányban lerakódik. Az eredetileg gáz és olaj lelőhelyek után kutató 3D-s tengerfenék felvételek Trinidad partjainál szinte méterre pontosan azonos formákat mutat, mint a Marson elemzettek.

Habár Moscardelli hisz az elméletben, miszerint korábban volt víz a Marson, így fogalmaz:

 

– Ez egyelőre csak feltételezés, teljesen majd akkor lehetünk biztosak benne, ha egy geológus a jól bevált csákányos módszerrel végre talajmintát vesz és megvizsgálja azt. A Mars eddigi elemzései mind szárazföldi adatokon alapultak, amennyire én tudom, én vagyok az első, aki mélyvízi analízist folytatott – zárja a kutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!