Nagyvilág

2011.06.08. 16:42

Líbia - NATO-miniszterek: addig folytatódnak a támadások, amíg szükséges

<p>Brüsszel (MTI) - A NATO eltökélt abban, hogy amíg szükséges, folytatja líbiai célpontok elleni támadásait a helyi lakosság védelmében - áll az atlanti szövetség védelmi minisztereinek szerdán Brüsszelben kiadott közleményében.</p>

A szövetség 28 tagországának, valamint a NATO-n kívüli hozzájáruló ország találkozóján megállapították, hogy az eredeti ENSZ-felhatalmazás alapján szükség van 90 nappal meghosszabbítani az eredetileg június végéig tervezett küldetést.

Mint Anders Fogh Rasmussen a tanácskozás szünetében a sajtót tájékoztatva elmondta, a NATO bizonyos abban, hogy az idő Moammer el-Kadhafi líbiai vezető ellen dolgozik.

Közös nyilatkozatukban a miniszterek megerősítették, hogy a rezsim elvesztette teljes legitimitását, távoznia kell. A cél továbbra is az, hogy a vezetéshez hű erők állítsák le a polgári személyek elleni támadásokat, ellenőrizhető módon vonuljanak vissza a támaszpontokra, és biztosítanak azonnali, akadálytalan humanitárius hozzáférést.

A NATO  hadereje nem engedi, hogy tengeri úton fegyver jusson el Kadhafi rezsimjéhez

A miniszterek szerint a "katonai, politikai és gazdasági nyomás megfelelő kombinációját" kell alkalmazni Kadhafiék ellen. Ennek érdekében a szövetség szorosan együttműködik más nemzetközi szervezetekkel is.

A közös nyilatkozat megállapította, hogy a művelet továbbra is jelentős támogatást élvez a térségben is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsától kapott felhatalmazás alapján jelenleg a NATO hadereje gondoskodik arról, hogy tengeri úton ne jusson el fegyverszállítmány Kadhafi rezsimjéhez, valamint hogy betartsák a líbiai légtérben a repülési tilalmat. Emellett a NATO rendszeresen légicsapásokat mér a líbiai polgári lakosságot támadó, illetve fenyegető katonai erőkre.

Szerdán kiadott friss mérleg szerint a március vége óta tartó műveletben a NATO-gépek már több mint tízezer repülést hajtottak végre, ebből közel 3900 csapásmérő volt.

Leszögezte, hogy a szövetség jelentős haladást ért el, és csapásaival sok életet mentett meg.

A miniszterek azt is kiemelték, hogy a támadásokat a civil veszteségek elkerülését célzó legnagyobb óvatossággal hajtják végre.

A tanácskozásról kiadott dokumentum nem szól konkrétan Rasmussennek arról a javaslatáról, hogy a katonai bevetésekbe vonják be a NATO más tagországait is. A miniszterek csak azt vállalták, hogy biztosítják "a szükséges eszközöket és a megbízatásunkon belüli lehető legnagyobb rugalmasságot". Üdvözölték "az erőfeszítéseinkhez való további hozzájárulást".

A NATO-tagországok védelmi miniszterei hangoztatták, hogy a népnek kell döntenie saját jövőjéről egy szuverén, független, egységes Líbia keretei között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!