Nagyvilág

2011.06.21. 14:43

EU-elnökség - Van esély arra, hogy Montenegró még az idén időpontot kapjon a csatlakozási tárgyalások megkezdésére

<p>Luxembourg, 2011. június 21., kedd (MTI) - Uniós illetékesek nyilatkozatai szerint van esély arra, hogy még ebben az évben kitűzzék a montenegrói EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját.</p>

Kedden Luxembourgban miniszteri szinten tartottak EU- Montenegró társulási tanácsülést. Az ezt követő közös sajtótájékoztatón mind a soros magyar EU-elnökséget képviselő Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára, mind pedig a legfőbb uniós végrehajtó testület, az Európai Bizottság nevében nyilatkozó Stefan Füle bővítési EU-biztos azt mondta, hogy Montenegró jelentős haladást ért el az uniós tagságra való felkészülés terén. Milan Rocan montenegrói külügyminiszter bizakodóan szólt arról, hogy a jövőre esedékes társulási tanácsülésen már beszámolhatnak a csatlakozási tárgyalássorozat kezdeti eredményeiről is.

Németh Zsolt szerint most, amikor Horvátország már nagyon közel került a csatlakozási tárgyalások lezárásához, Montenegró veszi át az élenjáró szerepet a balkáni országok közt az unió bővítési folyamatában. Ahhoz azonban - tette hozzá -, hogy a már hivatalos tagjelölti státust elnyert Montenegró még az idén tárgyaláskezdési időpontot is kapjon, arra van szükség, hogy a következő hónapokban teljesítse az unió által meghatározott feltételeket a felkészülés során.

A magyar államtitkár külön méltatta, hogy Montenegró multikulturális társadalmat épít, és a kisebbségi jogok, illetve a választási rendszer szabályozása tükrözi az ország többszínűségét, ami modellértékű lehet a többi nyugat-balkáni ország számára.

Füle biztos kiemelte a montenegrói kormány nyitottságát a civil társadalom, illetve a média irányában. Döntő súlyú reformok vannak folyamatban, és most az a feladat, hogy ezeket végigvigyék, koherenssé és fenntarthatóvá tegyék - mondta.

Az EB októberben ad értékelést Montenegróról, Macedóniáról és Szerbiáról

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az Európai Bizottság októberben ad értékelést Montenegróról, Macedóniáról és Szerbiáról, ezen országok elért eredményeiről haladásáról. Az értékelés fényében a tagállami kormányokat képviselői tanácsban ajánlásokat dolgoznak ki a további lépéseket illetően, majd várhatóan a decemberi EU-csúcson uniós döntés születik arról, továbbléphetnek-e a szóban forgó országok a csatlakozási folyamatban.

A dolgok kedvező alakulása esetén Montenegró tárgyaláskezdési időpontot kaphat, ami vélhetőleg a jövő év eleje lenne. A csatlakozási tárgyalássorozat helyzetértékeléssel, a nyitott témák "leltárba foglalásával" kezdődik majd. Szerbia még nem EU-tagjelölt, így a felkészülés eredményes folytatása esetén arra számíthat, hogy ezt a jogállást megkapja. Diplomáciai források nem tartják kizártnak, de túlzottan valószínűnek sem, hogy a szerbeknek egyben rögtön tárgyaláskezdési időpontot is felajánl az unió.

Sajátos helyzetben van Macedónia: ez az ország csak a Görögországgal fennálló, mindmáig rendezetlen névvitája miatt nem kezdheti meg egyelőre a csatlakozási tárgyalásokat. Ha az elkövetkező hónapokban áttörés következne be a volt jugoszláv tagköztársaság Athén számára is elfogadható elnevezésének ügyében, akkor a macedónok is remélhetnék a csatlakozási tárgyalások kezdő időpontjának kitűzését. Uniós források ugyanakkor óvatosságra intenek, és felhívják a figyelmet arra: a mostani válságos görögországi helyzet - a pénzügyi krízisből kinőtt belpolitikai válság, a kormányzat felettébb ingatag pozíciója - nem kedvez annak, hogy a görög kormány az eddiginél nagyobb rugalmasságot tanúsítson a macedón névvitában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!