Nagyvilág

2011.05.31. 13:45

Strasbourgi ítélet Hodorkovszkij ügyében, a volt olajmágnás kérte szabadlábra helyezését

<p>Moszkva, Strasbourg (MTI) - A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság kedden elmarasztalta Oroszországot Mihail Hodorkovszkij, a Yukos (Jukosz) olajcég volt főrészvényese keresetére, aki azt panaszolta be, hogy jogsértő módon vették őrizetbe 2003-ban és túl sokáig tartották vizsgálati fogságban.</p>

Ugyancsak kedden a moszkvai Preobrazsenszkaja kerületi bírósághoz beérkezett a Hodorkovszkij és volt üzlettársa, Platon Lebegyev előzetes, feltételes szabadlábra helyezésére vonatkozó kérelme.

    A strasbourgi testület döntésében megállapította: "Hodorkovszkij ügye ugyan gyanút kelthet, hogy a hatóságok valójában politikai okokból üldözték, ennek kinyilvánításához azonban megcáfolhatatlan bizonyítékok szükségesek, amelyeket nem terjesztettek elő". A döntés Moszkvát 10000 euró nem anyagi kártérítésre, valamint 14543 euró perköltség megtérítésére kötelezte.

    A gazdasági bűncselekmények miatti vizsgálati fogságban tartást az e vonatkozásban nemrég módosított orosz törvények is csak rendkívüli esetekben teszik lehetővé.  

    Az előzetes, feltételes szabadlábra helyezés egyetlen írott jogi feltétele, hogy az elítélt letöltse büntetése felét. Ez Hodorkovszkij -ék esetében immár megtörtént, ugyanis egy újabb, második perben a korábbi ítélettel együtt összesen 13 évre ítélték őket: a második per fellebbviteli tárgyalása múlt héten zajlott le, a 14 éves, elsőfokú ítéletet ekkor 13 évre szállították le, és ezzel jogerőre emelkedett az ítélet.

    Hodorkovszkij -ék már az első ítélet felének letelte után is kérték a feltételes szabadlábra helyezést, ám ezt megtagadták tőlük. A gyakorlatban az orosz bíróságok feltételnek tekintik azt is, hogy az elítélt ismerje be bűnösségét, erre azonban a két elítélt nem hajlandó. Hodorkovszkij kérvényébe bele is írta, hogy bűnösségét nem ismeri el, és tovább harcol az ítélet ellen az európai emberi jogi bíróságnál.

Medvegyev nem lát veszélyt  Hodorkovszkij  szabadlábra helyezésében

    A második oroszországi per nyomán a sajtó elsősorban azt elemezte, hogy az ítélet lényegében lejáratja Dmitrij Medvegyev elnököt. Ő ugyanis a minap első nagy, nyilvános sajtóértekezletén is elmondta, hogy nem lát veszélyt Hodorkovszkij -ék szabadlábra helyezésében, és korábban számon kérte Vlagyimir Putyin kormányfőn az ártatlanság vélelmét, mivel az nyilvánosan bűnösnek nevezte Hodorkovszkijt az ítélet előtt.

    Oroszország egykor leggazdagabb emberét és Lebegyevet több millió tonnányi kőolaj ellopásában és 23,5 milliárd dollár tisztára mosásában találták bűnösnek a második perben, amelyben az első börtönbüntetés letelte előtt fél évvel, decemberben hozták meg az ítéletet.        

    A Hodorkovszkij -kérelem elbírálására némi várakozással tekint a közvéleménynek az a csekély része, amely nyomon követi az ügyet. Az egyik tévéadón ugyanis dokumentumfilmet mutattak be az őt ért  jogsértésekről, ami általános vélekedés szerint Oroszországban nem lehet véletlen, és nem történhetett meg legfelső hozzájárulás nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!