Nagyvilág

2011.05.26. 10:49

Elkészült az univerzum legrészletesebb 3D-s térképe

<p>A valaha látott legteljesebb 3D-s térkép a Földtől számított 380 millió fényév távolságig mutatja be a "helyi" világegyetemet.</p>

A térképen 10 évvel ezelőtt kezdtek dolgozni csillagászok a 2MASS (Two Micron All Sky Survey) elnevezésű égboltfelmérési program keretében, aminek során a fény infravöröshöz közeli tartományában három hullámhosszon fényképezték az égboltot egy olyan régióban, amit általában elfed a por. Karen Masters, a Portsmouth-i Egyetemszakértője a 3D-s galaktikus térkép szerdai bemutatóján elmondta: a térkép azért is érdekes, mert  az infravörös hullámhossznak köszönhetően a Tejútrendszeren túli területek is megjelennek a világűrből.

A kozmológusok beszámoltak arról is: a galaxisok és égitestek Földhöz viszonyított távolságát a vöröseltolódásnak nevezett jelenségből számítják. A jelenlegi elméletek szerint ugyanis a világegyetem folyamatosan tágul, ezért a távoli galaxisokról érkező fény - az elektromágneses hullámok hullámhosszának a kibocsátott hullámhosszhoz viszonyított megnövekedése miatt - a vörös felé tolódik, és ez a távolsággal arányosan változik.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!