Nagyvilág

2011.04.13. 15:07

Lukasenko: vallomást tettek a minszki robbantók

<p>Vallomást tettek a minszki metrórobbantással kapcsolatban őrizetbe vett gyanúsítottak - jelentette be szerdán fehérorosz elnök. Alekszandr Lukasenko közlése szerint még nem tudják, hogy kik tervelték ki a hétfői merényletet, és azt sem, hogy miért.</p>

Ezekre a kérdésekre az ellenzéki politikusok kikérdezésével akar választ kapni az elnök.

Lukasenko közlése szerint a hétfői terrortámadással kapcsolatban őrizetbe vett gyanúsítottak szerda reggel öt órakor bevallották, hogy ők követték el a terrortámadást a minszki metró legforgalmasabb állomásán. A fehérorosz elnök szerint a "nagyszerű nyomozást" végző belbiztonsági szolgálat és rendőrség "egy nap alatt megoldotta" az ügyet. Csak azt nem sikerült megtudniuk, hogy kik tervelték ki a robbantást, és miért.

Ennek kiderítésére az "Európa utolsó diktátorának" nevezett Lukasenko az ellenzéki politikusok és aktivisták kihallgatására utasított a még mindig KGB-nek nevezett fehérorosz belbiztonsági szolgálatot. A fehérorosz államfő közölte a KGB-vel: "ne figyeljenek oda semmiféle demokráciára, és a szánalmas Nyugat siránkozására és jajgatására". Az elnök szerint az ellenzékiek tudhatják, hogy kik állnak a merénylet mögött.

Lukasenko azt nem közölte, hogy mennyi gyanúsított tett vallomást. A fehérorosz ügyészség korábbi közlése szerint két gyanúsítottat tartóztattak le, köztük azt a férfit, aki elrejtette, és feltehetően működésbe hozta a bombát.

A nyomozást vezető Andrej Sved helyettes főügyész elmondása szerint egy videofelvételen tisztán látni, ahogy a gyanúsított elrejti a bombát a metróállomás egyik padja alatt, majd távozik, miközben a zsebében matat. "Ezután történt a robbanás" - jelentette ki Sved.

A hétfő esti csúcsforgalom idején történt robbantásban 12 ember halt meg, és nagyjából kétszázan megsebesültek. A merényletet a Minszk központjában található Oktyabrszkaja metróállomáson történt. A megálló nagyjából száz méterre található Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök hivatalától.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!