Nagyvilág

2011.04.17. 14:30

JAPÁN FÖLDRENGÉS: Az Egyesült Államok is részt venne az újjáépítésben

<p>Teljes támogatást ígért a földrengés sújtotta Japánnak vasárnap a szigetországban szolidaritási látogatáson lévő Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki az egyébként csak államfőkkel találkozó Akihito császárral is teázott Tokióban.</p>

Hillary Clinton a látogatás elején újságíróknak azt mondta, szerinte Japán megerősödve fog kikerülni a második világháború utáni legnagyobb válságából. Az amerikai külügyminiszter találkozott Kan Naoto miniszterelnökkel is, aki az összes japán nevében köszönetet mondott neki az eddigi amerikai segítségért. A március 11-ei kilences erősségű földrengés és az azt követő szökőár után amerikai katonák juttatták el a segélyek egy részét a katasztrófában szinte teljesen megsemmisülő északkeleti partokra. Amerikai helikopterek és tengerészgyalogosok segítettek megtisztítani a letarolt Szendai repülőterét is, a múlt héten újraindulhatott itt a légi forgalom.

Az Egyesült Államok negyvenhétezer katonát állomásoztat a szigetországban a második világháborút lezáró szerződések alapján, ez az elmúlt években gyakran okozott súrlódást a két ország között. Az amerikai külügyminiszter azt mondta, reméli, hogy a bajban ismét egymásra találnak a szövetségesek.

Hillary Clinton és Macumoto Takeaki japán külügyminiszter abban is megállapodott, hogy a szigetország északkeleti részének újjáépítésében amerikai cégek is részt vehetnek.

A március 11-ei katasztrófában 13.705 ember halt meg, több mint tizennégyezer pedig eltűnt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!