Nagyvilág

2011.04.14. 16:32

Irán megtiltaná kutyák háziállatként tartását

<p>Megtiltanák a "tisztátalan" kutyák háziállatkánt tartását iráni képviselők. Egy, az iráni parlament elé beterjesztett törvényjavaslat ötmillió rijádos pénzbüntetést helyez kilátásba azok ellen, akik közterületen sétáltatják kedvencüket. Az állatot pedig elkobozhatják. Erről csütörtökön számolt be az AFP francia hírügynökség.</p>

A 290 fős parlament elé 39 képviselő terjesztette be a törvényjavaslatot. A képviselők szerint egyre nagyobb gondot jelentenek a társadalomnak a kutyákat háziállatként tartó emberek, akik "vakon követik a vulgáris nyugati kultúrát". A törvény szövege szerint "veszélyes, egészségtelen és tisztátalan állatok, mint a kutyák" sétáltatása tilos. A törvény egyben azt is megtiltja, hogy városi apartmanokban kutyát tartsanak az emberek.

A törvény az először törvénysértésen kapott emberekre ötmillió rijádos pénzbüntetést szab ki, valamint tíz napot ad arra, hogy megszabaduljanak az állattól. Ha ezt nem teszik meg, az egészségügyi hatóságok lefoglalják a kutyát. Azt nem lehet tudni, hogy a lefoglalt kutyáknak mi lesz a sorsa.

Bár a törvénytervezet támogatói a kutyák tisztátalanságára, és az iszlám értékek védelmére hivatkoznak, elemzők szerint a tiltással a rendszerrel szemben ellenséges vagyonos városiakat célozzák. A kutyatartás ugyanis leginkább a tehetős teheráni emberek között vált népszerűvé.

A törvény csak a háziállatként tartott kutyákra vonatkozik. Terelőkutyák és házőrzők elfogadottnak számítanak.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!