Nagyvilág

2011.04.19. 14:36

500 millió euró gyűlt össze Csernobil szigetelésére

<p>Több mint 500 millió eurót ajánlottak fel a felrobbant csernobili atomreaktor köré tervezett újabb védmű megépítését szorgalmazó kijevi csúcstalálkozón és donorkonferencián résztvevő európai állam- és kormányfők - jelentette be Viktor Janukovics ukrán államfő.</p>

A baleset 25. évfordulója alkalmából rendezett eseményen Magyarország elnöke, Schmitt Pál is részt vett.

Viktor Janukovics elmondta, hogy az új szarkofág kivitelezési munkálatainak befejezéséhez legalább 740 millió euróra volna szükség. Ebből csaknem 550 milliót a napokban megrendezett csúcstalálkozó résztvevői vállaltak magukra. Az ukrán államfő hangsúlyozta, hogy a csernobili, illetve az idei fukusimai atombaleset során felmerülő problémák megoldása nagyságrendekkel meghaladja az érintett országok pénzügyi lehetőségeit, mint ahogy a keletkező szennyeződés sem ismeri az országhatárokat.

A Csernobili Atomerőműben megépítendő, hangár formájú betonkoporsó azért vált szükségessé, mert a szerencsétlenség sújtotta 4. blokk fölé nem sokkal a baleset után épített szarkofág megrepedezett és már nem biztonságos. Az építkezésre kiírt pályázatot egy francia konszern nyerte meg 2007-ben, a költségeket 1,35 milliárd dollárra becsülik, a szarkofág öt év alatt készülhet el. A munkálatokat nemzetközi forrásokból finanszírozzák, amelyeket az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank fog össze.

Az egyelőre nem ismeretes, hogy Magyarország milyen összegű támogatást ajánlott fel Csernobil biztonságosabbá tételéért.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!