Nagyvilág

2011.03.04. 18:56

Sokba kerül a cégeknek, ha kalózszoftverrel akarnak spórolni

<p>Alábecsülik a cégek az illegális szoftverhasználat anyagi kockázatát. Az orosz kis- és középvállalkozások körében végzett kutatás szerint a kalózprogramok használata akár évi 40 ezer dolláros felesleges kiadást róhat a cégekre.</p>

Az orosz kis- és középvállalkozások hajlanak arra, hogy kizárólag a jogi felelősségvállalásra szűkítsék a kalóz szoftverhasználat kockázatait. Azt azonban nem veszik figyelembe, milyen anyagi veszteséget okozhat számukra, ha licenc nélküli programokat telepítenek számítógépeikre - derült ki a Microsoft és az International Data Corporation (IDC) oroszországi képviseletének közös felméréséből. A kutatás során mintegy négyszáz, 10 és 250 számítógép közötti gépparkkal rendelkező orosz cég IT menedzserét kérdezték meg.

A kutatás megállapította, hogy azon cégek körében, amelyek gépeire 80 százalékos vagy ennél nagyobb arányban telepítettek illegális szoftvereket, 30 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy a kalózszoftverek költséges hibát okoznak a munkavégzésben. A kár mértéke 18 ezer és 40 ezer dollár közé tehető. A Microsoft adatai szerint a vizsgált cégek átlagosan 5000 dollárt költenek szoftverekre, így az esetleges hibák anyagi vonzata bőven meghaladhatja az erre szánt költségvetést.

Az IDC oroszországi képviselete szerint az informatikusok a gyorsan megtérülő befektetések részesítik előnyben, ezért a legális és a licenc nélküli szoftverek közötti döntést a várható profit függvényben hozzák meg. Ezzel azonban szükségtelen kockázatokat vállalnak.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!