Nagyvilág

2011.03.22. 16:30

Négymillió embert érint az antibiotikum rezisztencia az unióban

<p>Egyre súlyosabb probléma az antibiotikum rezisztencia, az Európai Unióban hozzávetőleg négymillió beteget érint, hogy a kórokozók egyre kevésbé, vagy egyáltalán nem reagálnak a készítményekre- mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos, egy szakmai megbeszélés tapasztalatait összegezve.</p>

Évente 25 ezer halál hozható összefüggésbe ezzel. Az EU az elmúlt tíz évben összesen 300 millió eurót költött erre a területre.

Március 21-én és 22-én az Európai Unió országos tiszti főorvosai, főnővérei valamint antibiotikum rezisztenciával foglalkozó szakemberei tartottak találkozót Budapesten. Elhangzott, hogy számos oka van annak, hogy egyre nagyobb gond az antibiotikum rezisztencia. Az, hogy a kórokozók nem reagálnak az antibiotikumokra vagy megtanulták kivédeni őket összefügg egyrészt azzal, hogy túl gyakran és nem célzottan használják ezeket a készítményeket, valamint azzal is, hogy az állategészségügyben is egyre elterjedtebbek az antibiotikumok- mondta a helyettes országos tiszti főorvos.

Az Európai Unióban körülbelül négymillió pácienst érint ez a probléma, és éves szinten 25 ezer haláleset hozható vele összefüggésbe. Még a TBC-nél is komoly gondot okoz, évi 81 ezer ilyen esetnél tapasztalható a különböző szintű rezisztencia- mondta Kovács Attila.

A szakemberek kívánatosnak nevezték, hogy ne csak az Európai Unió dolgozzon ki stratégiát és cselekvési tervet a probléma kezelésére, hanem az egyes országos külön is készítsék el a saját koncepciójukat. Az Európai Unió az elmúlt tíz évben 300 millió eurót költött erre a területre.
- Független hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!