Nagyvilág

2011.03.11. 18:29

JAPÁN FÖLDRENGÉS: Hatezer embert evakuáltak egy atomerőmű közeléből

<p>A japán hatóságok pénteken elrendelték nagyjából hatezer ember evakuálását egy atomerőmű közeléből, Fukusima tartományban. Az evakuálást elővigyázatosságból rendelték el, radioaktív szivárgás nem történt.</p>

A Jiji Press japán hírügynökség jelentése szerint a rengés után leállt erőmű hamarosan újra termelni fog. Több mint négymillió háztartás maradt áram nélkül.

A japán kormány elrendelte a Fukusima erőmű három kilométeres körzetének evakuálását, ami nagyjából hatezer embert érintett. A hatóságok otthonmaradásra szólították fel azokat, akik az erőműtől legfeljebb tíz kilométerre, de az evakuálási zónán kívül laknak - mondta el a japán kormányszóvivő.

Az atomerőmű a Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű rengés után a hűtőrendszer hibája miatt leállt, az evakuálást a japán kormányszóvivő szerint csak elővigyázatosságból rendelték el. Radioaktív szivárgás nem volt. A Jiji Press közlése szerint a meghibásodott hűtőrendszert hamar megjavítják és az erőmű "hamarosan" újra működni fog.

A japán kormányfő korábban azt közölte, hogy egy japán atomerőműnél sem volt radioaktív szivárgás. Egy Mijagi tartományban található atomerőmű turbinatermében tűz ütött ki, de az erőművet üzemelő cég közlése szerint nem volt szivárgásra utaló jel - közölte a Kyodo japán hírügynökség.

A Tohuko áramszolgáltató cég közlése szerint 4,4 millió háztartás maradt áram nélkül Japánban.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!