Nagyvilág

2011.03.22. 18:10

JAPÁN ERŐMŰ - Olaszország felfüggesztette nukleáris programját

<p>Egy évig tartó moratóriumot hirdet az olasz kormány a szerdai ülésén az ország nukleáris programjában - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.</p>

"A holnapi kormányülésen egyéves moratóriumot fogunk hirdetni a nukleáris helyszínek keresésével kapcsolatos döntésekre vonatkozóan" - fogalmazott Paolo Romani keddi parlamenti meghallgatásán. Olaszország az eredeti tervek szerint 2014-től kezdett volna újabb atomerőműveket építeni, amelyekkel 2030-ra az elektromos áramtermelés negyedét szerették volna kiváltani.

Az országban az 1987-es csernobili katasztrófa után zárták be a nukleáris erőműveket, miután az olaszok népszavazáson döntöttek az atomenergia elvetéséről. Silvio Berlusconi 2008-as kormányra kerülése után azonban úgy döntött, hogy az ország visszatér az atomenergiához, és új, modernebb technológiájú erőművek építésébe kezdenek.

Az olaszok azonban korántsem lelkesek az atomenergia használatával kapcsolatban. Az Ipsos közvélemény-kutató intézetnek egy, a japán katasztrófa előtt, még februárban készült felméréséből az derült ki, hogy az állampolgárok 58 százaléka ellenzi, hogy ismét atomerőművek épüljenek az országban.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!