Nagyvilág

2011.03.02. 12:01

Használhatják, de nem árulhatják a marihuánát a "szent emberek" egy nepáli ünnepen

<p>A nepáli hatóságok harcot indítottak a marihuánát áruló "álszentek" ellen, akik egy szerdai hindu vallási ünnep leple alatt árusítják a drogot - közölték tisztségviselők.</p>

A Nepálban tiltott marihuána fogyasztását egy ősi szokás alapján engedélyezik a Siva hindu isten ünnepén az aszkétáknak. Egy időben a nepáli kormány biztosította a hívőknek a marihuánát, amelyet Siva szent ajándékaként tisztelnek. Az utóbbi időben azonban egyre több panasz érkezett arról, hogy az ünnepre érkező "szent emberek" a helyieknek adnak el füvet.

"A szent emberek szabadon használhatják a drogot, de nem adhatják el másoknak" - ismertette az új szabályt az ünnepségnek otthont adó templomkomplexumot működtető alap egyik munkatársa. Az új szabály célja megakadályozni, hogy emberek magukat szent embernek kiadva törvényt sértsenek - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Narottam Vaidhja.

A katmandui Pashupatinath templomhoz minden évben több ezer zarándok vándorol el a Sivarátri (Siva éjszakája) ünnepségre Nepálból és Indiából, ahol az esemény tiszteletére munkaszüneti napot tartanak. Az esti ünnepségen az aszkéta vándorszerzetesek, a sandhuk marihuána fogyasztásával ünnepelnek. A növényt a hindu hagyomány szerint Siva is előszeretettel használta.

Bár Nepálban tiltott a marihuána fogyasztása, Siva éjszakáján engedélyezik használatát a sandhuknak, korábban pedig maga a kormány szolgáltatta a drogot az aszkétáknak. A hatóságok közlése szerint azonban egyre több panasz érkezett hozzájuk olyan "álszentekről", akik a helyi lakosoknak árulták a drogot. Ezért úgy döntöttek, hogy nekik is megtiltják a drogárusítást.

A nepáli rendőrség nagy erőkkel vonult ki az ünnepség helyszínére, hogy megakadályozza a marihuána árusítását, és hét embert már le is tartóztattak a szerda esti fesztivál előtt.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!