Nagyvilág

2011.03.24. 09:20

A jövő évi uniós büdzsé tervezetéről szavaz az Európai Parlament

<p>Az Európai Parlament képviselői csütörtökön szavaznak az Európai Unió 2012-es költségvetésének állásfoglalás-tervezetéről. A hivatalos javaslatot április 20-án mutatja be az Európai Bizottság.</p>

Az Európai Unió 2012-es költségvetésének általános körvonalait vázolta fel Francesca Balzani olasz szocialista EP-képviselő jelentése, amelyről szerdán vitáztak, csütörtökön pedig szavaznak Brüsszelben. Az állásfoglalástervezet szerint az EU 2020 stratégia céljainak elérésére elégséges forrásokat kell biztosítani, valamint a tagállamok és az uniós költségvetések jobb koordinálására van szükség.

A költségvetési szakbizottság szerint az uniós büdzsének szorosabban kell igazodnia az EU 2020 stratégiához, amelynek a gazdasági krízishelyzetből való kilábalást és a fenntartható és a társadalmi integrációt is szem előtt tartó fejlődést kell serkentenie. Ezeket a prioritásokat uniós és tagállami szinten is követni kell, a szakbizottság ezért a költségvetési kiadások minden olyan korlátozását ellenzi, amely az EU 2020 céljait szolgáló területeket érintené. A kifizetések aránya jövőre várhatóan nőni fog az idei évben már elkötelezett kiadások miatt, mivel 2012 az Unió hétéves, hosszú távú költségvetési programjának az utolsó előtti évére esik, vagyis a többéves programok már kivitelezés alatt állnak - közölte az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája

Az Európai Bizottság április 20-án mutatja be a 2012. évi hivatalos költségvetési javaslatát. Az Európai Parlament és a többi uniós intézmény - az Európai Bizottságot kivéve -saját költségvetésével foglalkozó jelentést március 9-én már elfogadták.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!