Nagyvilág

2011.02.16. 14:58

Terroristagyanús kaukázusiakat tartóztattak le Moszkvában

<p>Három szökésben lévő észak-kaukázusi harcost, és egy gyaníthatóan öngyilkos merénylőnek kiképzett nőt vettek őrizetbe szerdán Moszkvai egyik központi vasúti pályaudvarán - adta hírül a nyugat-ukrajnai ZIK hírügynökség.</p>

A csecsen kormány közleménye szerint a letartóztatottak egyike ellen terrorista cselekmény elkövetése címén szövetségi körözés volt érvényben.

Orosz sajtóértesülések szerint az őrizetbe vett asszony az egyik legveszélyesebb földalatti kaukázusi fegyveres csoport nemrég semlegesített vezérének özvegye. Három társát pedig szintén különböző észak-kaukázusi muzulmán szeparatista szervezetek tagjaiként azonosították. A gyanúsítottakat percekkel egy Moldovába induló gyorsvonat indulása előtt szállították le a szerelvényről és bilincselték meg a pályaudvar biztonsági emberei.

Az őrizeteseket mindaddig a helyszínen tartották fel, míg meg nem érkezett értük a Csecsen Köztársaság belügyminiszter-helyettese, aki személyesen kíséri el őket Groznijba. A személyi okmányok ellenőrzésekor kiderült, hogy mindannyian hamis papírokkal érkeztek Moszkvába, és egyikük alaposan gyanítható egy rendőrőrs elleni támadásban való részvétellel. A Ruszlana Juszupova névre kiállított személyi okmányokkal rendelkező asszonyról pedig bebizonyosodott, hogy azonos Haszbulat Batalov hadúr özvegyével, aki a férje halálát követően vérbosszút fogadott.
- Független hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!