Nagyvilág

2011.02.23. 18:47

Negyven éven belül teljesen eltűnhetnek a korallzátonyok

<p>Veszély fenyegeti a korallzátonyokat, 2050-ig teljesen el is tűnhetnek, ha sürgősen nem tesznek valamit a "tenger őserdeiért" - állítja a World Resources Institute (WRI) nevű szervezet.</p>

 A tengerek hőmérséklete a globális felmelegedés miatt egyre magasabb. De nem csak a felmelegedés, hanem a halászat túlzott elterjedésa és a vizek szennyezése is a korallzátonyok pusztulásához vezet. Az intézet szerint ha a folyamatot nem állítják meg időben, az nem csak a tengerek élővilágát, hanem a több millió embernek megélhetést biztosító szállítmányozást és a gazdaságot is veszélybe sodorhatja. 2030-ig a korallzátonyok kilencven százaléka tűnhet el a WRI felmérései szerint. A korallok nem képesek elég gyorsan alkalmazkodni a melegedő tengervíz-hőmérséklethez, és már egy foknyi változás is káros hatással van rájuk.
A világ legkiterjedtebb korallzátonya, a Nagy-korallzátony, Ausztrália keleti partjainál húzódik, a Korall-tengerben, kétszáz kilométer hosszan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!