Nagyvilág

2011.02.02. 12:16

Korrupt orvosok és pácienseik ellen emeltek vádat Szlovákiában

<p>Öt orvos ellen emelt vádat a szlovák nyomozóhatóság tavaly, mert ellenszolgáltatás fejében hamis diagnózisok alapján állítottak ki igazolást munkaképtelenségről. 2011-ben idáig hat korrupt orvos ellen tett vádemelési javaslatot a rendőrség.</p>

Az orvosokon kívül 12 páciensnek is felelnie kell, mert lefizették az orvosokat a hamis igazolások fejében, hogy betegszabadságra mehessenek. "Tudatosítani kell minden korrupcióra hajlamos orvosban és pácienseikben is, hogy pár eurós umbuldáért akár éveket tölthetnek rács mögött", nyilatkozta újságírónak szerdán Andrea Dobiášová rendőrségi szóvivő.

Legutóbb egy Podolnicai orvos ellen emeltek vádat, mert a hamis igazolásokért bizonyítottan kilencszer vett el pénzt. A korrupt orvos esetenként 5 euró kért. Ennek a bűncselekménynek a felderítése során öt páciens ellen javasolt vádemelést az illetékes nyomozó. Az egészséges páciensek lefizették az orvost, hogy az betegszabadságra küldje őket.

Tavaly év végén a korrupcióellenes hivatal nyomozói egy Dunaszerdahelyi orvost tartóztattak le, miután egy beépített ügynök segítségével rajtakapták, hogy pénzért állított ki igazolást. A múlt hét végén 6 páciense ellen is vádat emeltek, mert sikerült bizonyítani, hogy 2010 augusztusában és szeptemberében 18-tól 30 euróig adtak pénzt az orvosnak, hogy betegállományba helyezze őket.

A hat korrupcióval gyanúsított orvost háromtól hat évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják a jogszabályok szerint. A vádlottak szabadlábon védekezhetnek. A korrumpáló tizenkét páciens ugyancsak szabadlábon védekezik, s ha tettük bebizonyosodik 3 hónaptól hat évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!