Nagyvilág

2011.02.23. 16:08

Görögország: összecsaptak a rendőrök és a tüntetők

<p>Könnygázt vetettek be a rendőrök a tüntetők ellen Athénban, nem messze a parlament épületétől. Ezt megelőzően a tiltakozók köveket és görögtüzeket hajigáltak feléjük. Az összecsapás a kormány megszorító intézkedései elleni szakszervezeti tüntetésen történt.</p>

Maszkos fiatalok már ezt megelőzően a metrón és buszmegállókban törtek-zúztak, szemeteseket gyújtottak fel Athén központjában. Az általános sztrájk szerda reggel kezdődött Görögországban, ez idén az első munkabeszüntetés. A sztrájk miatt megbénult a tengeri és vasúti közlekedés, súlyos zavarok vannak a tömegközlekedésben és a légi forgalomban is. Számos kórház és iskola, valamint a legtöbb közintézmény dolgozói is részt vesznek az akcióban, amelyhez csatlakozott az újságírók szakszervezete és a kereskedelmi szövetség, amely arra kérte tagjait, hogy a nap folyamán zárják be üzleteiket.

Néhány száz tüntető a tiltakozás vége után is a parlament előtt maradt, a kormány intézkedései elleni jelszavakat kiabált, leginkább az ellen tiltakozott, hogy a megszorításokat a tőke, az Európai Unió és az IMF kényszeríti az országra. A függetlenségünkért harcolunk, egyetlen centtel sem tartozunk az Egyesült Államoknak vagy Németországnak - ez volt az egyik tüntető transzparensére írva.

5 ezer rendőrt vetettek be

Az összecsapások a pénzügyminisztérium épületénél kezdődtek, amikor a rendőrök próbálták a tüntetőket távol tartani az épülettől. A rendőrség feloszlatta a tömeget, a tér megtelt könnygázzal, a tüntetők elmenekültek onnan. Fiatalok ezután kisebb csoportokban támadták a rendőröket, köveket és vakolatdarabokat dobáltak feléjük, a kommandósok pedig minden esetben könnygázzal válaszoltak. A hatóságok ötezer rendőrt mozgósítottak Athénban, bevetették az utánpótlást és a környező városok rendőreit is. Húsz embert vettek őrizetbe, ötöt le is tartóztattak.

Az utcai tiltakozások Görögországban rendszerint utcai erőszakkal és rongálással végződnek. Tavaly egyébként hét általános sztrájkot tartottak az országban a Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök vezette kormány megszorító intézkedései elleni tiltakozásul.
A szerdai megmozduláson Athénban, Tesszalonikiben és Pireuszban rendőrségi becslések szerint 36 ezren vettek részt. A munkabeszüntetést a magán- és a közszféra legnagyobb szakszervezetei szervezték, a Kommunista Párthoz kötődő érdekképviselet pedig külön megmozdulást helyezett kilátásba.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!