Nagyvilág

2011.02.18. 14:37

EKG-vizsgálatot végez az életmentő mobiltelefon

<p>"A mentő már úton van!" - ez a legrosszabb telefonos üzenet, amit az EPI Life mobiltelefon-tulajdonosok kaphatnak, ám a hívás valószínűleg életmentő lesz. A Szingapúrban kifejlesztett telefon ugyanis valójában egy miniatűr EKG-készülék, amely tulajdonosának egészségi állapotát vizsgálja, és szükség esetén azonnali orvosi segítséget küld.</p>

Az évente megrendezett barcelonai mobilvásáron bemutatott készüléken egy kis érzékelő található, amelyhez a tulajdonosnak az ujját kell odaérintenie, hogy a gép regisztrálja a pulzusát. Az adatokat a telefon egy 24 órás műszakban működő orvosi központnak küldi, ahol azonnal kiértékelik. Ha mindent rendben találnak, akkor egy szöveges üzenetben tájékoztatják erről a tulajdonost. Ha azonban probléma van az EKG-adatokkal, akkor azonnal értesítik a legközelebbi mentőállomást, a tulajdonost pedig telefonon tájékoztatják arról, hogy úton a segítség.

Cso U-Csin, az EPI cég orvosi vezetője forradalminak nevezte a vásáron bemutatott találmányt, amelyet a világ bármely pontján használhat a tulajdonosa. Mint mondta, elsősorban szívproblémákkal küszködő betegeknek ajánlják a készüléket, amelyhez három különböző mérési csomag valamelyikét rendelheti meg tulajdonosa.

A kevésbé súlyos esetekhez elég a havi tíz mérést lehetővé tevő csomag, a súlyosabbhoz a napi mérésre alkalmas, havi 30 vizsgálatot biztosító csomag, míg a különösen veszélyeztetett célcsoportnak a napi többszöri mérést engedélyező, havi 100 vizsgálatra elegendő csomagot ajánlják. Az EPI Life telefon 700 dollárba (140 ezer forint) kerül és eddig kétezer darabot adtak el belőle.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!