Nagyvilág

2011.01.03. 15:21

Vizsgálja az Európai Bizottság a válságadó törvényességét

<p>Az Európai Bizottság szóvivője bejelentette hétfőn, hogy az EU kormányának funkcióját betöltő testület vizsgálni kezdte a magyar kormány döntését, amellyel "válságadót vet ki az ületi szektor számos részére".</p>

Olivier Bailly azt is közölte: az Európai Bizottság vizsgálódik azzal a levéllel kapcsolatban is, amelyet az ügyben érintett cégek küldtek a bizottság elnökének, Jose Manuel Barrosónak.

A Reuters azt írja: "a magyar kormány tavaly októberben válságadót vetett ki az energiaágazatra, a telekommunikációra, a kereskedelmi szektorra 161 milliárd forint(809 millió dollár) értékben, és az adó 2013-ig érvényes".

A Reuters 15 cégről ír, amelyek tiltakozó levélben fordultak az Európai Bizottsághoz. A hírügynökség megjegyzi: a cégeket támogatásáról biztosított hétfőn a német gazdasági miniszter, Rainer Brüderle. A tiltakozó cégek között van egyebek mellett a német RWE és E.on valamint a Deutsche Telekom , a cseh CEZ, az osztrák OMW, és Spar, a holland ING és Aegon, valamint a francia AXA.

Az Európai Bizottság szóvivője, Olivier Bailly hétfőn emlékeztetett arra, hogy a testület tavaly októberben már információkat kért Budapesttől, amely válaszolt. "Jelenleg vizsgáljuk a kifogásokat, és a magyar kormány levelét"- közölte újságírók előtt Bailly. A szóvivő hozzátette a válságadóval kapcsolatban: "Eddig semmi bizonyíték arra, hogy 2013 után is marad".

A Reuters azt írja Orbán Viktor magyar kormányfőre hivatkozva: "Közölte, hogy 2012-ben tárgyalni fognak a bankokkal, a telekommunikációs, kereskedelmi és energetikai cégekkel az adóról, de nincs visszatérés a válság előtti állapotokhoz."
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!