Nagyvilág

2011.01.26. 08:08

Nincs kapcsolat Assange és az iratszivárogtatással gyanúsított amerikai katona között

<p>Az amerikai hatóságok nem találtak közvetlen kapcsolatot a WikiLeaks alapítója és a több százezer bizalmas amerikai diplomáciai távirat kiszivárogtatásával gyanúsított amerikai katona között - jelentette kedden az NBC amerikai televízió.</p>

Ez azt jelenti, hogy az amerikai hatóságok nem tudnak majd eljárást indítani Julian Assange ellen. Ahhoz ugyanis bizonyítani kéne, hogy aktívan segítette vagy bátorította a bizalmas iratok ellopását.

Az NBC névtelenül nyilatkozó amerikai katonatisztektől úgy értesült, hogy az üggyel több hónapja foglalkozó nyomozók nem találtak bizonyítékot arra, hogy Bradley Manning közlegény közvetlen kapcsolatban állt volna a WikiLeaks alapítójával. Az amerikai televízió információ szerint arra vannak bizonyítékok, hogy Manning szivárogtatta ki az iratokat a WikiLeaksnek, de azt már nem, hogy előtte Assange erre bátorította volna, vagy, hogy egyáltalán ismerték volna egymást.

Assange folyamatosan azt állította, hogy nem találkozott Manning nevével egészen addig, amíg a sajtóban meg nem jelent, mint az iratok állítólagos kiszivárogtatója. Assange állítása szerint a WikiLeaks rendszerét szándékosan úgy dolgozták ki, hogy a nekik dokumentumokat küldő emberek névtelenek maradhassanak.

A WikiLeaks tavaly novemberben kezdett el nyilvánosságra hozni több mint 250 ezer bizalmas és titkos amerikai diplomáciai táviratot, amelyet több újsággal is megosztottak. Manningot tavaly májusban tartóztatták le, miután egy hackernek eldicsekedett az iratok megszerzésével, és a hacker feladta a hatóságoknak. A férfit azóta magánzárkában tartják, és az amerikai hatóságok még nem közölték, hogy mikor emelnek vádat ellene.

Assange jelenleg házi őrizetben van Nagy-Britanniában, ahol svédországi kiadatása ellen küzd. A WikiLeaks alapítóját nemi erőszak miatt keresik Svédországban. Assange többször közölte: attól tart, hogy Svédországból kiadják az Egyesült Államoknak, ahol többen is kémkedés miatt szeretnék perbe fogni.

Az amerikai igazságügyi minisztérium korábban közölte: vizsgálják, hogy eljárást tudnak-e indítani Assange ellen. Szakértők szerint azonban az amerikai hatóságok csak akkor fognak pert indítani ellen, ha bizonyítható, hogy aktívan segítette és bátorította Manningot. Ellenkező esetben védik őt a sajtószabadságról szóló amerikai törvények.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!