Nagyvilág

2011.01.13. 12:17

Újabb melamin-ügy - csaknem 100 embert vettek őrizetbe Kínában

<p>Csaknem 100 embert vettek őrizetbe Kínában az újabb melamin-botrány miatt - közölte csütörtökön a kínai média. A bejelentés szerint az élelmiszerbiztonsági kormányhatóság 40 tejmérgezéses ügyben nyomozott tavaly július óta, és eddig 96 embert vettek őrizetbe.</p>

A hatóság bejelentése szerint az elmúlt félévben több mint 2100 tonna melaminnal mérgezett tejet találtak különböző üzemekben dacára annak, hogy a 2008-as tragédia után betiltották ennek az anyagnak a használatát a tejiparban.

A ragasztó- és műanyaggyártásban használt melamin miatt betegedett meg 2008-ban legalább 300 ezer kisgyerek, illetve csecsemő Kínában, és közülük hat meg is halt. A melamint azért adták tejporokhoz az üzemekben, hogy azok fehérjébendúsnak tűnjenek. A felelősök közül több tucat embert ítéltek el, kettőt közülük kivégeztek.

Kínában egy ideig megpróbálták elhallgatni az ügyet, hogy ne a 2008-as nyári olimpiai játékok alatt robbanjon ki a botrány. A melamin miatt rengeteg terméket kellett visszavonni a világ minden részén. Azóta többször is megjelentek hírek, hogy újabb szennyezett tejtermékeket találtak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!