Nagyvilág

2011.01.17. 12:42

Újabb kormányellenes tüntetések Tuniszban

<p>Tunézia - Vízágyúkat vetett be a rohamrendőrség hétfőn Tuniszban, ahol újabb tömegtüntetés kezdődött. Helyi jelentések szerint több százan követelték, hogy távozzon a hatalomból az országból elmenekült államfő pártja. Egyelőre nincs hír sérültekről.</p>

Az észak-afrikai országban múlt péntek óta rendkívüli állapot van érvényben. A rendelet értelmében éjszakai kijárási tilalom van, és a biztonsági erők elvileg tüzet nyithatnak arra, aki nem hajlandó betartani azt.

A rendkívüli állapotot azt követően hirdették ki, hogy a tömegtüntetések hatására 23 év után távozott az ország elnöke: Zin el-Abidin Ben Ali elhagyta az országot, és Szaúd-Arábiába ment.

A hétfői tüntetés röviddel azelőtt kezdődött, hogy a tervek szerint bejelentik a nemzeti egységkormány megalakulását. Szombaton az alkotmánytanács úgy döntött, hogy az elnöki szék megüresedésekor nem a kormányfőt, hanem a parlament elnökét illeti az ideiglenes államfői tisztség.

Mohammed Ghannouchi kormányfő tehát csak néhány óráig volt államfő, helyét a 77 éves Fouad Mebazaa vette át, aki húsz éve áll a képviselőház élén. Mebazaa azonnal egységkormány felállítását rendelte el az ellenzéki pártok bevonásával. Bejelentése szerint az alkotmány értelmében 60 napon belül megtartják a választásokat.

A pártok tárgyalásai a nemzeti egységkormány létrehozásáról vasárnap kezdődtek az ellenzéki Haladó Demokrata Párt székházában. A megbeszélések idején tűzharc robbant ki az épület közelében. A katonák őrizetbe vették a feltételezett tetteseket. Vasárnap este a kormányfő közölte, hogy hétfő délután bejelentik az új kormány összetételét.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!