Nagyvilág

2011.01.04. 20:56

Harminc évet ült ártatlanul egy texasi férfi - a DNS mentette meg

<p>Több mint harminc börtönben töltött év után egy texasi bíróság kedden felmentett egy 51 éves férfit, akit emberrablás, nemi erőszak és rablás vádjával ítéltek el. Cornelius Dupree ártatlanságát DNS-vizsgálat bizonyította be.</p>

Don Adams bíró Dupree támogatóinak üdvrivalgásától kísérve jelentette be, hogy a férfi "szabadon távozhat". Az 51 éves férfit júliusban feltételes szabadlábra helyezték, de a végig ártatlanságát hangoztató Dupree eltökélt volt abban, hogy tisztára mossa a nevét.

Az ártatlanságát bizonyító DNS-vizsgálat eredménye két héttel szabadlábra helyezése után készült el. Dupree ezzel a leghosszabb ideje börtönben lévő ember Texasban, akinek ártatlanságát DNS-vizsgálat bizonyította be. Az Egyesült Államok déli részén található államban 41 elítéltet mentettek fel a DNS-vizsgálat segítségével 2011 óta.

Dupree-t egy 1979 novemberében történt eset miatt ítélték 75 évig tartó börtönbüntetésre. Egy nőt és barátját egy dallasi italbolt parkolójában támadta meg két férfi. Miután autójukkal együtt elrabolták őket, a férfit kidobták a járműből, a nőt pedig egy közeli parkban megerőszakolták.

A nő fényképek alapján azonosította tettesként Dupree-t és egy Anthony Massingli nevű férfit. A férfi a fényképek alapján nem tudta azonosítani az elkövetőket, de a tárgyalás alatt már ő is azt állította, hogy ők voltak a támadók. Massinglit, aki egy másik nemi erőszak miatt tölti büntetését, várhatóan szintén felmentik az 1979-es esetben.

Az ártatlanul bebörtönzöttek felmentésével foglalkozó Innocence Project nevű amerikai szervezet adatai szerint 256 felmentés született DNS-bizonyítékok miatt az Egyesült Államokban. Ezek közül 17 esetben halálra ítélt emberekről derült ki, hogy ártatlanul akarták őket kivégezni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!