Nagyvilág

2011.01.14. 06:17

Felfüggesztették egy férfi kivégzését az Egyesült Államokban

<p>Az amerikai legfelsőbb bíróság csütörtökön felfüggesztette egy alabamai férfi kivégzését néhány órával a ítéletvégrehajtás előtt. Leroy White már 22 éve ül siralomházban feleségének meggyilkolása miatt.</p>

Az alabamai kormányzó és az állam legfelsőbb bírósága is elutasította a most 51 éves Leroy White fellebbezését, akinek a kiírás szerint csütörtök délután kellett volna beadni a méreginjekciót. Ám a szövetségi legfelsőbb bíróság néhány órával az ítélet végrehajtása előtt úgy döntött, hogy megvizsgálja a férfi ügyvédjének beadványát.

Az ítélet szerint White 1988 októberében lelőtte feleségét, aki el akart válni tőle, és megsebesítette sógornőjét is. Ügyvédje szerint a mintegy két évtizede lefolytatott bírósági eljárás során nem kapott megfelelő képviseletetet, és meg kellett volna neki adni a lehetőséget, hogy bűnösnek vallja magát, ezzel is elkerülve a halálbüntetést.

A család is kérte a bíróságtól, hogy ne végezzék ki férfit. "Hosszú ideig nagyon haragudtam apámra, hogy elvette tőlem az anyámat" - írta Latonya White, aki mindössze 17 hónapos volt a végzetes napon. "Most már szoros a kapcsolatom az apámmal, és mélységesen ellenzem kivégzését, ami nem fogja visszahozni anyámat" - tette hozzá.

2011 eddig eltelt pár napja alatt két kivégzést hajtottak végre az Egyesült Államokban, míg tavaly egész évben 45-öt, egy évvel korábban 52-t. Egyedül Alabama államban 203 rab ül siralomházban.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!