Nagyvilág

2011.01.06. 09:24

"Elsüllyed vagy úszik" - Magyarország uniós elnökségéről közöl elemzést a BBC

<p>A magyar uniós elnökség fél évének főbb témáiról, a nemzetközi felzúdulást kiváltó médiatörvényről, és Magyarország megosztottságáról közölt elemzést csütörtökön, a BBC, brit közszolgálati médium internetes oldala. Magyarország hivatalosan csütörtökön veszi át az Európai Unió soros elnökségét.</p>

A Magyarország vonzerejét adó "kevésbé ismert kincsekkel", például az olcsó és kitűnő fogászokkal és a termálfürdőkkel kezdi írását a BBC budapesti tudósítója. A riport bemutatja a budapesti városligetben található Széchényi fürdő "elegáns Habsburg épületeit", amelynek vállig érő forró vizes medencéjében, sokak "kedvenc időtöltése" a sakkozás.

A szerző ezután rátér a következő félévre vonatkozó "ambiciózus" magyar tervekre: a Duna-stratégia véglegesítésére, az új uniós romaintegráció programra, Horvátország csatlakozására. Az írás az örökségként megkapott feladatokkal, például az eurozónán belüli harcokkal folytatódik.

Thorpe ezután ismerteti olvasóival a magyar belpolitika helyzetét. Ír a Fidesz tavalyi választáson megszerzett kétharmados többségéről, amellyel megváltoztathatja a rendszerváltáskor létrejött alkotmányt. "A kormány azzal érvel, hogy a magyar demokráciát eltorzították és megbénították az elmúlt 20 év pártpolitikai harcai" - írja a szerző hozzátéve, hogy a Fidesz az elmúlt hét hónapban sorra fogadta el a törvényeket, amelyek erodálták a hatalmi ágak közötti "fékek és egyensúlyok" rendszerének több részét is.

"A reform programot gyorsan és hatékonyan kell bevezetni a kormány hatalomra kerülését követő első 12-15 hónapban kell bevezetni. Utána egyre nehezebb elindítani, bármilyen komolyabb reformot" - idézi Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselőt az írás. Nick Thorpe megjegyzi, hogy a magyar kormány nem is vesztegette az időt, és felsorolja az elmúlt időszak jelentősebb változtatásait: az alkotmánybíróság hatalmának csökkentését, a "lojális" Schmitt Pál köztársasági elnökké választását, a büntetőtörvénykönyv szigorítását, a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos változtatásokat, az adócsökkentések mellett bevezetett bankadót és a külföldi nagycégek megadóztatását, illetve a külföldön illetve belföldön egyaránt támadott médiatörvényt.

Ez utóbbi kapcsán a szerző megjegyzi, hogy Fideszt most azzal vádolják parlamenti többségét arra használja, hogy hozzá hű embereket nevez ki a közszolgálati intézményekbe, illetve az azt felügyelő hatóságokhoz, a kereskedelmi médiát pedig büntetésekkel fenyegeti. Utal a szilveszteri rádiókabaré egyik jelenetére, amelyben az egyik humorista a "Nemzeti Vicc Hatóságról" beszélt, amely majd kijelöli azt a 40 viccet, ami közül válogatni lehet. Thorpe megemlíti az Ice-T szám kapcsán indult Tilos Rádió elleni vizsgálatot is.

A cikk végén visszatér a Széchenyi Fürdőbe, ahol az egyik sakkozó elzavarja a tévékamerákat, míg a másik azt mondja, hogy filmezzenek csak nyugodtan. "Ez mindig megosztott ország volt" fejezi be a BBC tudósítója.
- Független Hírügynökség -


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!