Nagyvilág

2010.12.03. 18:03

Váratlanul Afganisztánba érkezett az amerikai elnök

<p>Előre nem bejelentett látogatást tett pénteken az amerikai elnök Afganisztánban. Hírügynökségi jelentések szerint a Fehér Házra specializálódott amerikai sajtó sem tudott arról, hogy Barack Obama elhagyta Washingtont, és az éj leple alatt Afganisztánba repült.</p>

Elnökségének tavaly januári kezdete óta ez már a második vizitje Afganisztánban Obamának, akinek tanácsadói azt közölték: "az elnök váratlan útja nem okoz biztonsági aggodalmakat". Obama, aki megháromszorozta az amerikai katonák számát Afganisztánban, rövid látogatást tett a bagrami amerikai légitámaszponton.

Az elnök találkozott az amerikai erők parancsnokával, David Petraeus tábornokkal, valamint az afganisztáni amerikai nagykövettel, majd a bázis kórházába ment, hogy meglátogassa a sebesült katonákat. Hivatalos közlés szerint a zord időjárás, illetve a helyenként 70 kilométer per órás széllökések miatt az elnök lerövidítette eleve rövid tartózkodását. A Fehér Ház szóvivője szerint nem biztonsági okból, hanem a szél miatt mondták le Obama helikopteres útját Kabulba.

Ez az oka annak, hogy videokonferencia keretében tárgyal Obama Hamid Karzai afgán elnökkel. A megbeszélésen állítólag szó lesz a WikiLeaks által közzétett amerikai diplomáciai iratokról. Köztük van az is, amely szerint az afgán elnök számos veszélyes bűnöző és drogcsempész szabadon engedését rendelte el az elmúlt három évben. Valamint az, amely "különösen gyengének és paranoidnak" nevezi Karzait.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!