Nagyvilág

2010.12.28. 17:11

Több mint 700 ezer dolláros kártérítés az Air France ellen

<p>Egy Rio de Janeirói bíróság döntése értelmében 727 ezer dolláros kártérítést kell fizetnie az Air France-nak a tavaly nyári légi katasztrófában meghalt egyik brazil áldozat rokonainak - közölte kedden az AFP.</p>

2009. június 1-én zuhant le a légitársaság 447-es, Rio-Párizs közötti járatának gépe az Atlanti óceán fölött, útban a francia főváros felé. A fedélzetén 228-an voltak, köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar. A katasztrófát senki nem élte túl.

A francia haditengerészet tengeralattjárói csak idén májusban találták meg az óceán mélyén a repülőgép egyik fekete-dobozát. Az Airbus A330-as gépnek mintegy ezer roncsdarabját szedték ki a vízből, és 51 holttestet emeltek ki, de a mindössze egy hónapig jeleket adó fekete dobozokat sokáig hiába keresték. A kutatást már többször leállították és újraindították.

A Rio de Janeirói bíróság hétfőn este döntött úgy, hogy a tragédiában meghalt Luciana Clarkson Seba szüleinek és nagyszüleinek 727 ezer dolláros kártérítés jár. Külön döntésként havi háromezer dolláros apanázst is megítélt a bíróság a 31 éves asszony anyjának az átélt fájdalmakért. Az asszony a férjével valamint anyósával és apósával utazott a gépen. A szerencsétlenségnek, amelyet a sebességmérők hibájával indokolnak a hatóságok, főleg brazil, francia és német áldozatai voltak.

Az Air France a biztosító társaságain keresztül már fizetett kompenzációt az utasok és a személyzet hozzátartozóinak, miközben továbbra is igyekszik elhárítani a peres eljárásokat. Egyelőre nem kommentálta a társaság a riói bírósági döntést, amely megnyithatja az utat további perek előtt.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!