Nagyvilág

2010.12.08. 19:01

Hackertámadásokkal a WikiLeaks mellett

<p>Hackertámadások bénították meg szerdán a Mastercard, és egy svájci bank weboldalát, miután megszüntették üzleti kapcsolatukat a WikiLeaks alapítójával.</p>

Szintén hackerek támadták meg annak az ügyvédnek a honlapját és levelezési rendszerét is, aki azt a két nőt képviseli, akik molesztálással vádolták meg a WikiLeaks-alapító Julian Assanget. A WikiLeaks közölte, hogy nincsen közük a támadásokhoz.

Egy hackerekből álló csoport szerdán jelentette be, hogy összehangolt támadásokkal elérhetetlenné tették a Mastercard honlapját. Közép-európai idő szerint késő délután az amerikai pénzügyi cég weboldalát Budapestről nem lehetett megnyitni.

A Mastercard azután vált a hackerek céltáblájává, hogy a cég bejelentette: nem utalnak át támogatásokat a WikiLeaksnek, mert "illegális cselekményekben vesz részt". A cég legnagyobb riválisa, a Visa szintén közölte, hogy ő rendszerükön keresztül sem lehet pénzt utalni a kormányzati iratok kiszivárogtatására létrehozott oldalnak. Egy izlandi cég erre válaszul közölte, hogy per fognak indítani a Visa ellen, azzal vádolva a céget, hogy politikai nyomásnak engedett.

Hackerek támadták meg a svájci PostFinance nevű bank weboldalát is, miután a cég megszüntette Assange számláját. A cég szóvivője elmondta, hogy a hétfői döntés óta folyamatosan túlterheléses támadások érik oldalukat, amelyek szerdán is folytatódtak. A postfinance.ch szerdán délután már elérhető volt, bár korábban nem lehetett hozzáférni.

Szintén hackerek támadták meg annak a svéd ügyvédnek a számítógépes rendszerét, aki az Assange elleni molesztálási vádakat tett két nőt védi. Az ügyvéd közlése szerint weboldalát, és levelezési rendszerét vették célpontba a hackerek. Szerinte ugyanazok állnak az eset mögött, aki egy nappal korábban megbénították a svéd ügyészség honlapját.

A WikiLeaks szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: semmi közük a hackertámadásokhoz, azokat tőlük függetlenül indították.

Assange-t kedden vette őrizetbe a brit rendőrség a Svédországban kiadott nemzetközi körözés alapján, miután feladta magát egy londoni rendőrségen. A WikiLeaks alapítója ellen a svéd ügyészség adott ki körözést, hogy kikérdezzék az ellene tett nemi erőszakkal és molesztálással kapcsolatos vádak miatt. Az őrizetben tartott Assange következő megahallgatását december 14-én tartják a kiadatási ügyben. A WikiLeaks szerint politikai indíttatásúak az ellene felhozott vádak.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!