Nagyvilág

2010.12.08. 20:57

Amerikai toborzóirodánál akart felrobbantani egy autóba rejtett bombát - letartóztatták

<p>Az amerikai hatóságok letartóztattak egy amerikai férfit, aki autóba rejtett bombát akart felrobbantani egy marylandi toborzóirodánál - közölték szerdán tisztségviselők.</p>

A férfit egy fedett akcióban kapták el. Az autóba rejtett bomba, amit fel akart robbantani, nem igazi volt. A szerkezetet egy beszervezett FBI ügynöktől kapta.

Az Antonio Martinez néven azonosított férfi egy bevásárlóközpontban található toborzóirodánál akart robbantani, Catonsville városában. A muzulmán hitre áttért 21 éves férfit azután fogták el az őt már hónapok óta figyelő ügynökök, amikor megpróbálta felrobbantani a bombát, amely azonban hamis volt.

A Baltimore városában élő férfire azután figyeltek fel az amerikai hatóságok, hogy több "figyelmeztető jelet is adott". Martinez ismerősit próbálta rávenni, hogy fegyvereket adjanak neki, és iszlám szent háborúra felszólító videókat adott közre az interneten - írta az NBC amerikai televízió a weboldalán.

A férfit két hónapja figyelték az amerikai hatóságok. Az FBI ügynökének sikerült jó kapcsolatot kialakítania vele, majd egy nem működő "bombát" kapott, hogy azzal hajtsa végre a merényletet. Akkor fogták el, amikor megpróbálta működésbe hozni a hamis robbanószerkezetet. Baltimore ügyészsége szerint nem volt veszélyben senki az akció miatt.

A Washington Post című amerikai lap információi szerint a férfi ellen szövetségi hatósági személyek elleni gyilkossági kísérlet, valamint tömegpusztító fegyverek bevetésének kísérlete miatt emeltek ellene vádat. Az FBI bíróság előtt tett nyilatkozata szerint Martinez szent háborút akart vívni az Egyesült Államok ellen, és különösen az amerikai hadsereget akarta megtámadni.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!