Nagyvilág

2010.12.28. 17:11

A német hajó elrablása előtt a kalózok szabadon engedtek egy másikat

<p>Röviddel azelőtt, hogy elraboltak az ománi partok közelében egy német tulajdonú teherhajót, a kalózok szabadon engedtek kedden egy másik német tankert- közölte az Európai Unió kalózellenes haditengerészeti missziója.</p>

A misszió, az Atalante közlése szerint a Marsall-szigeteki zászló alatt hajózó 13 ezer tonnás Marida Marguerite 22 fős személyzete is kiszabadult.

A vegyi anyagokat szállító tankert május 8-án rabolták el a kalózok, ugyancsak az ománi partok közelében, miután egy motorcsónakkal megközelítették, majd automata fegyverekből tüzet nyitottak, és gránátokat is kilőttek. A most szabadon engedett tankeren 19 indiai, két bangladesi és egy ukrán tengerész szolgált. Egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak, és mi lett a hajó szállítmányával. Azt sem tudni, hogy váltságdíj ellenében engedték-e szabadon a tankert és legénységét a kalózok.

A kedden elrabolt az EMS River nevű német tulajdonú német tulajdonú hajó a közép-amerikai szigetországban, Antiguán és Barbudán van bejegyezve. A tanker kőolajtermékeket szállított volna az Egyesült Arab Emírségekből Görögországba, a hajón nyolcfőnyi személyzet volt, hét fülöp-szigeteki és egy román állampolgár. Az eddigi adatok szerint egy korábban elrabolt a hajót, a Motivatort használták fel a kalózok a támadáshoz.

Egyelőre nem tudni, hogy eldördültek-e lövések a támadáskor, illetve hogy megsérült-e a legénység bármely tagja. Az Atalante szerint jelenleg 26 hajót, és legalább 600 tengerészt tartanak fogva kalózok Szomália partvidékein.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!