Nagyvilág

2010.12.30. 07:56

A hadsereget is bevetik a száj-és körömfájás ellen

<p>A hadsereg aktívabb részvételét sürgette a dél-koreai elnök a száj- és körömfájás elleni harchoz csütörtökön. A kór eddig nem látott mértékben jelent meg, és már több mint fél millió állatot öltek le miatta.</p>

"Tudom, hogy a hadsereg már eddig is közreműködött az állatok levágásában, de még több együttműködést szeretnék tőlük" - mondta Li Mjung Bak dél-koreai államfő csütörtökön. Az elnök szerint a katonáknak abban is kellene segédkezniük, hogy a száj - és körömfájás továbbterjedjen az országban.

A kór már többször felbukkant Dél-Koreában, de a mostani járvány számít a legkomolyabbnak. November vége óta 60 fertőzött állatról szereztek tudomást a hatóságok, amelyek megkezdték a veszélyeztetett területen lévő párosujjú patás állatok kényszervágását. A felbukkanása óta 500 ezer állatot, főként szarvasmarhát és sertést öltek le. Az ágazat kára a szöuli becslések szerint eléri a 350 millió dollárt.

A legutóbbi nagyobb járvány idején, 2002-ben 160 ezer állatot kellett leölni. A száj-és körömfájás januárban és áprilisban is felbukkant, megpecsételve 50 ezer párosujjú patás sorsát Dél-Koreában.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!