Nagyvilág

2010.11.27. 08:40

Önkormányzati választás kezdődött Szlovákiában

<p>Önkormányzati választás kezdődött szombaton 7 órakor Szlovákiában; néhol korábban nyitották a szavazóhelyiségeket. Mintegy háromezer település polgármesterét és képviselőit választják meg a következő négy évre. A szavazóhelyiségek este nyolckor zárnak.</p>

Hat településen - az ország északi, északkeleti részében - jelöltek híján elmarad a választás. Itt a házelnök újabb választási időpontot hirdet.

Az öt és fél millió lakosú Szlovákiában a szavazásra jogosultak száma meghaladja a négymilliót. Voksolhatnak a szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező külföldiek is, vagyis az ilyen magyar állampolgárok is.

Az országban 1990 óta tartanak önkormányzati választásokat. A húsz évvel ezelőtti országos átlaghoz (63,75 százalék) képest folyamatosan csökkent a részvételi arány, négy évvel ezelőtt már a 48 százalékot sem érte el.

A jelenlegi jobboldali-jobbközép kormánypártok és Robert Fico előző kormányfő ellenzéki szociáldemokrata pártja, a Smer ((szmer)) közt főként a három legnépesebb városban, Pozsonyban, Kassán és Besztercebányán várható a legnagyobb küzdelem. Dél-Szlovákiában a koalíciós Híd párt és az idei választásokon parlamenten kívül rekedt Magyar Koalíció Pártja először verseng egymással helyhatósági választáson. Igaz, egyes településeken a két párt szövetkezett.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!