Nagyvilág

2010.11.10. 18:20

Dán vizsgálat a koppenhágai amerikai nagykövetség kémkedése kapcsán

<p>A dán igazságügyi miniszter szerdán utasította az ország nemzetbiztonsági szolgálatát, hogy biztosítsák: a koppenhágai amerikai nagykövetség nem folytat titkos megfigyeléseket a városban.</p>

Ezt azután tette, hogy az előző héten Norvégia, Dánia majd Svédország is azt jelentette, hogy az ottani amerikai nagykövetségek titkos megfigyeléseket végeztek az ország állampolgárai ellen, személyes adatokat gyűjtve több emberről is.

A dán igazságügyi miniszter utasítására a dán nemzetbiztonsági és hírszerző szolgálat (PET) emberei meg fogják látogatni az amerikai nagykövetséget. Azt fogják vizsgálni, hogy az Egyesült Államok tisztában van-e a megfigyelésekre, és a követségek védelmére vonatkozó dán jogi szabályozással - közölte a dán igazságügyi miniszter. "Biztosítani akarjuk, hogy nem sértik meg a dán törvényeket" - jelentette ki Lars Barfoed.

A bejelentést azután tette a miniszter, hogy az előző héten Norvégia és Svédország is bejelentette: az ottani amerikai nagykövetségek az elmúlt tíz évben titkos, és illegális megfigyeléseket végeztek. Washington elismerte a megfigyelések tényét, de állította, hogy betartották a helyi törvényeket, és az adatgyűjtések célja a nagykövetségek védelme volt.

A norvég és svéd hatóságok azonban azt állították, hogy nem kaptak értesítést a megfigyelésekről, és vizsgálják, hogy megsértették-e a követségek a helyi törvényeket.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!