Nagyvilág

2010.11.01. 08:20

Az al-Kaida vállalta a felelősséget a templomi vérengzésért - 37 túsz halt meg

<p>37 túsz, és a biztonsági erők hét tagja vesztette életét a bagdadi túszdrámában - jelentette hétfőn az AFP hivatalos iraki forrásokra és szemtanúkra hivatkozva.</p>

Közben az al-Kaida szervezet magára vállalta a felelősséget a támadásért, és megfenyegette az egyiptomi kopt keresztény egyházat is.

A belügyminisztérium értesülései és szemtanúk szerint a halottak között öt nő, hét gyerek és kettő pap van, míg tíz nő, nyolc gyerek és egy pap sebesült meg a vasárnapi bagdadi túszdrámában, miután fegyveresek elfoglaltak egy templomot. Úgy tudni, hogy mintegy száz hívő volt a katolikus templomban, amikor a támadók megérkeztek. Egyes hírek szerint Irakban és Egyiptomban bebörtönzött társaik szabadonengedését követelték a terroristák, akik más arab országokból érkeztek.

Az iraki biztonsági erők és az amerikai hadsereg végül közös túszszabadító akciót indítottak, amelynek során folyamatos fegyverropogás és robbanások hallatszódott az épületből. Az iraki hatóságok szerint összesen 13 fegyveres vett részt a támadásban, közülük öt meghalt, nyolc másikat pedig letartóztattak. "Ilyet még az állatok sem csinálnak egymással" - mondta Slimune Varduni bagdad püspöke a túszdráma után.

A támadásért az al-Kaida szervezethez köthető Iraki Iszlám Állam elnevezésű csoport vállalta a felelősséget. Az interneten közzétett üzenetükben megfenyegették az egyiptomi kopt keresztény egyházat is, 48 órát adva nekik arra, hogy "elengedjék a keresztények által fogva tartott nőket, akiket a hitetlenek kolostoraiban, és a bálványimádók templomaiban börtönöztek be Egyiptomban". A dzsihádisták szerint két kopt keresztény pap feleségét tartják fogva, mert állítólag egyikük át akar, a másik pedig már át is tért az iszlám vallásra.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!