Nagyvilág

2010.11.08. 12:45

A fehérorosz államfő nem tudja, hogy Putyin már nem elnök

<p>Alekszandr Lukasenko őszintén meglepődött egy tévéinterjú során, amikor az újságíróktól megtudta, hogy Vlagyimir Putyin nem Oroszország elnöke - adta hírül hétfőn a Minszkben szerkesztett ellenzéki Chartia´97 internetes újság.</p>

A fehérorosz államfő az elnöki tisztség korlátlan betöltésének lehetősége kapcsán hozta fel példaként Oroszországot.

Az interjú során Belarusz első embere, akit hazájában csak Batyko-ként (Atyaként) emlegetnek, több ízben kikelt a moszkvai vezetéssel szemben, amely minden kérdésben kizárólag a saját önös érdekeit tartja szem előtt. Szavai szerint például a Beltranszgaz tulajdonában lévő gázvezeték-rendszer 50 százalékos tulajdonlásáért az orosz fél "nem átallotta 600 millió dollárral kiszúrni a minszki kormányzat szemét, miközben a nemzetközi szakértők értékelése szerint ez a részesedés legalább 5 milliárdot ért".

A fehéroroszországi választási rendszer demokratikusságának megkérdőjelezése pedig egyenesen "illetlenség" Lukasenko szerint. Mint mondta, Belarusz eddig is, és a jövőben is a lehető legdemokratikusabb úton intézi belügyeit.

- Őszintén mondom, hogy fölöttébb illetlen dolog beutazni egy országba, és azt követelni, hogy "maguk rendezzenek végre demokratikus választásokat". Végül is nincs más választásom, kénytelen vagyok eltűrni az ilyen megjegyzéseket - nyilatkozta Lukasenko. - De én sohasem mentem például Lengyelországba azzal, hogy maguknak így vagy úgy kellene intézni az ügyeket...

Arra a felvetésre pedig, hogy Európában teljesen elfogadhatatlan az, hogy egy államfő egyfolytában 15 éven át hatalmon legyen, a fehérorosz elnök azt felelte: "Ez a maguk problémája". Mint mondotta, ez ugyanúgy elfogadott Belaruszban, mint például Oroszországban is.

Amikor az újságírók közölték vele, hogy pillanatnyilag Vlagyimir Putyin nem Oroszország elnöke, Lukasenko őszintén meglepődve visszakérdezett:
- Nem? Hát akkor kicsoda?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!