Nagyvilág

2010.09.15. 21:05

További vizsgálatot rendelt el Soros ügyében az Emberi Jogok Európai Bírósága

<p>Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerdán úgy döntött, hogy további vizsgálatokra van szükség Soros György panasza ügyében. A magyar származású, sokszoros milliárdos tőzsdés azért fordult a strasbourgi testülethez, mert szerinte jogtalanul ítélte el nyolc évvel ezelőtt egy francia bíróság bennfentes kereskedelem vádjával.</p>

Miután a további vizsgálatok megtörténtek, akkor határoz a bíróság arról, hogy testületi döntésre méltó vagy sem az ügy. A problémát az okozza, hogy a Sorossal kapcsolatban felmerült vád 2002-ben más megítélés alá esett az európai és a francia törvénykezés szerint. Sorost egy párizsi bíróság 2002-ben 2,2 millió eurós pénzbüntetésre ítélte, mert még 1988-ban "törvénytelenül összejátszott" a Societe Generale nevű francia bankkal.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága egyébként szerdán elvetett más panaszokat, amelyeket Soros hozott elő az ügyével kapcsolatban. Soros György még 2006-ban adta be a testülethez kifogásait, hogy tisztázza a nevét. Állítása szerint "egy megbízhatatlan vallomás alapján" ítélték el nyolc évvel ezelőtt. Ráadásul "nem kapott lehetőséget a tisztességes meghallgatásra, és az elítélését megalapozó francia törvény rendkívül homályos volt".

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!