Nagyvilág

2010.09.13. 10:35

Tömegverekedés a haszidok ukrajnai zarándoklatán

<p>Késelésbe torkoló összetűzésre került sor a hétvégén a zsidó újév alkalmából Umanyba zarándokló haszidok és a helyi lakosok között - adta hírül hétfőn az ukrán Podrobnosztyi híradóműsor. A mentők két umanyi lakost szállítottak kórházba.</p>

A konfliktus azt követően robbant ki, hogy egy asszony csendre utasította külföldről érkezett albérlőit, akik lármájukkal zavarták a szomszédok nyugalmát. A haszidok erre agresszívan reagáltak, és amikor az egyik szomszéd a folyosóról telefonon értesíteni akarta a rendőrséget, a "jámbor" zarándokok nekitámadtak és ütlegelni kezdték. A férfi az utcára menekült előlük, ahol több járókelő is a védelmére kelt.

A tömegverekedésnek végül a kiérkező rendőrök vetettek véget. A szomszéd lakás tulajdonosát zúzódásos sérülésekkel, míg az egyik helyi járókelőt szúrt sebekkel szállították kórházba a mentősök. Négy zarándok ellen a rendőrség nyomozást indított, további tíz társukat pedig azonnal kitoloncolták az országból.

A haszidok egy 18. század közepe táján létrejött jámbor zsidó mozgalom hívei. A haszid elnevezés a heszed (jámborság, kegyelem, hű szeretet) héber szóból származik. Umany Nachman rabbi, a haszidizmus ősalakjának, Baal Shem Tov dédunokájának 1810-ben bekövetkezett halálát követően vált zarándokhellyé. Az idén több mint 30 ezer hívő érkezett az ukrajnai városba a világ minden tájáról.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!