Nagyvilág

2010.09.25. 15:39

Pártja élén marad Ján Slota

<p>Ján Slota marad az idén ellenzékbe kényszerült Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke - döntött szombaton a párt rózsahegyi tisztújító közgyűlése az egyelőre nem hivatalos eredmények szerint.</p>

A kongresszus 270 küldötte közül 180 szavazott a magyarellenes kijelentései miatt is sokat bírált Slotára. A fő kihívójának tekintett Anna Belouosvová ((belouszovová)) 45 voksot gyűjtött. A többi szavazaton további két jelölt osztozott.

A párt hagyományaihoz és alapszabályához híven most is nyilvános volt a szavazás. A küldöttek erről a közgyűlés elején külön döntöttek. Belousovová titkos voksolást kért. A tisztújítás nyilvános módja politológusok szerint Slotának kedvez.

Az 57 éves Slota bányamérnöki karon szerzett oklevelet. A rendszerváltás előtt szakmájában dolgozott, 1989-től politiizál. Pártja kétszer volt kormánykoalíció tagja: 1994 és 1998 közt Vladimír Mečiar ((vlagyimír mecsiar)), az utóbbi négy évben pedig Robert Fico kormányában.

A párt minisztereinek korrupciógyanús ügyei alaposan megtépázták Slotáék népszerűségét. A párt júniusban alig valamivel lépte át a parlamentbe jutás ötszázalékos küszöbét - a négy évvel ezelőtti több mint 11 százalékhoz képest ez nagy visszaesésnek számít. A Szlovák Nemzeti Pártnak a korábbi hússzal ellentétben most csak 9 képviselője van a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

A választási kudarc miatt Slotát pártbéli ellenlábasai is bírálták, kivált az alelnök, Anna Belousovová. Ők ketten már korábban is konfliktusba kerültek, s viszályuk az ezredfordulón pártszakadáshoz is vezetett: Slota létrehozta a Valódi Szlovák Nemzeti Pártot. Mivel mindkét politikai erő a parlamentben kívül rekedt, ismét összefogtak, és 2006-ban újra a törvényhozásba, sőt, egyenesen a kormányba kerültek.

Slota háromszor nősült, három fia és egy kislánya van. Hobbija a repülés és a motorsport. Hívei szókimondónak, bírálói vulgárisnak, számos kijelentését pedig szomorúan emlékezetesnek tartják. Ilyen például az egyik 1999-ből: akkor egy nagygyűlésen azt mondta, hogy a szlovákok tankokba ülnek, és a földdel teszik egyenlővé Budapestet. Kormánypárti politikusként Slota kócos asszonynak nevezte az akkori magyar külügyminisztert, Göncz Kingát.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!