Nagyvilág

2010.09.17. 20:39

Partot ért a Karl hurrikán Mexikóban

<p>Elérte Mexikó keleti partjait a Karl névre keresztelt, hármas erősségű hurrikán pénteken. A 195 kilométer per órás szeleket kavaró vihar miatt leállították Mexikó egyetlen atomerőművét, és több olajfúró platformot evakuáltak a Mexikói-öbölben. Veracruz állam kormányzója szerint ötven év óta Karl lehet a legsúlyosabb vihar a területen.</p>

A hármas erősségű hurrikán szeme helyi idő szerint nagyjából dél körül érte el Mexikó keleti partjait. Karl Veracruz városánál, a Laguna Verde atomerőműtől délre ért partot. Az atomerőművet még a vihar megérkezése előtt leállították, és a munkások nagy részét evakuálták. Az egyetlen mexikói atomerőmű az ország energiaellátásának nagyjából három százalékát adja. A mexikói állami olajvállalat pedig a Mexikói-öbölben lévő olajfúró platformokat evakuálta, valamint leállította a munkát 14 olajfúró-toronynál, Veracruz állam északi részén.

A várakozások szerint a vihar gyengülni fog, ahogy nyugati irányba haladva átsöpör Mexikó középső területei felett. A Mexikóvárost is érintő vihar várhatóan heves esőzéseket, és földcsuszamlásokat fog okozni a hegyvidékes területeken, ahol már több veszélyeztetett víztározóból is vizet engedtek le.

Az Atlanti-óceánon jelenleg két másik hurrikán is tombol. Az ötfokú skálán hármas erősségűre gyengült, Igor névre keresztelt vihar 195 kilométer per órás erősségű szelekkel kavarog a Bermuda-szigetek felé, ahova várhatóan hétfőn érkezik meg. A tőle keletre tomboló Julia hurrikán pénteken egy picit erősödött, de 140 kilométer per órás szeleivel továbbra is egyes erősségűnek számít.

A miami székhelyű Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) szerint ritka, de olykor előfordul, hogy azonos időben három hurrikán is legyen a térségben. Legutóbb 1998 szeptemberében volt erre példa - akkor egyszerre négy vihar tombolt, közte a Georges, ami több mint hatszáz áldozatot követelt és csaknem hatmillió dolláros kárt okozott.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!