Nagyvilág

2010.09.08. 21:15

Nem nyilvánították halottá Mladics tábornokot

<p>Elutasította Ratko Mladics tábornok halottá nyilvánítását egy belgrádi bíróság - jelentette szerdán a Tanjug hírügynökség. Az eljárást a háborús bűnökkel vádolt szerb tábornok családja indította arra hivatkozva, hogy már hét éve nem látták.</p>

A Mladics-család egy szerbiai törvényre hivatkozva kérelmezte a volt boszniai szerb katonai vezető halottá nyilvánítását. Eszerint az a 70 éven felüli személy, aki már legalább öt éve nem adott életjelet magáról, halottá nyilvánítható. Bár Mladics jelenleg 68 éves, a családja szerint egészségi állapota miatt már biztosan nem él, mert 1996-ban agyvérzést kapott, ezért kérdéses, hogy egy folyamatos orvosi ellátást igénylő ember képes-e állandó menekülésben élni. Ügyvédjük szerint ráadásul 2003 februárja óta egyetlen bizonyíték sincs arra, hogy a tábornok életben lenne. A bíróság azonban ezt nem találta megalapozottnak, és elutasította a kérelmet. A belgrádi kerületi bíróság szóvivője elmondta, hogy a család később új eljárást kezdeményezhet.

Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai parancsnokot az 1992 és 1995 között elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt körözi a délszláv háborús ügyeket vizsgáló hágai Nemzetközi Bíróság. Mladics nevéhez kötik egyebek mellett a tízezer halálos áldozatot követelő, 44 hónapos szarajevói ostromot, valamint a srebrenicai mészárlást, ahol több mint nyolcezer boszniai muzulmánt gyilkoltak le a szerb milicisták.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!