Nagyvilág

2010.09.08. 16:15

Gyerekeket kényszerítettek koldulásra a tanárok

<p>Hat hónap felfüggesztett börtönre ítélt egy szenegáli bíróság hét Korán-tanárt, akik koldulásra kényszerítették tanítványaikat.</p>

A főként muszlimok lakta nyugat-afrikai ország már régóta le akar számolni a gyakorlattal, hogy a vallás nevében kihasználják a gyerekeket.

A szenegáli kormány augusztus 25-én hozta meg határozatát, amellyel betiltották az utcai koldulást az országban. A döntést szerint ezentúl csak a jótékonysági szervezetek gyűjthetnek pénzt a közterületeken. A 6 és 16 év közötti gyerekek mégis koldultak, ezért a rendőrök elvitték őket, majd vallomásaik alapján őrizetbe vették vallást oktató szenegáli és bissau-guineai tanáraikat.

A pedagógusok ügyében indult tárgyaláson ügyvédeik felmentésüket kérték, mondván, a Korán-tanárok országszerte gyűjtettek a gyerekekkel pénzt, és ezt a gyakorlatot az állam is tolerálta. A bíróság azonban ezt nem fogadta el, és hat hónap felfüggesztett börtönre, valamint 150 eurónak megfelelő, 100 ezer frankos pénzbüntetésre ítélte őket.

A New York-i központú Human Rights Watch jogvédő szervezet még áprilisban bírálta a helyzetet Szenegálban, ahol "gyerekek tízezreit kényszerítik koldulásra" és gyakran "kihasználják és bántalmazzák őket a vallás nevében". Két éve az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF 8 ezerre becsülte egyedül Dakarban az utcán kolduló gyerekek számát.
- Független Hírügynöskég -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!