Nagyvilág

2010.09.22. 17:44

Az Európai Bizottság megtiltaná cukor hozzáadását a gyümölcslevekhez

<p>Az Európai Bizottság szerdán elfogadta azt a javaslatot, amely megtiltaná, hogy cukrot adjanak hozzá a gyártók a gyümölcslevekhez. Az új szabályozás nem vonatkozna a nektárokra, de azokon majd pontosan fel kell tüntetni a hozzáadott cukor mennyiségét.</p>

Az Európai Bizottság elfogadta a gyümölcslevelekről szóló uniós irányelv módosítására tett javaslatot, amely megtiltaná, hogy a gyümölcsleveket hozzáadott cukorral tegyék édesebbé. A jelenlegi szabályozás szerint egy liter gyümölcsnedűhöz legfeljebb 150 gramm cukrot lehet hozzáadni, míg a nektárok húsz százaléka lehet cukor.

A Bizottság közlése szerint cukrot csak nektárokhoz lehet majd hozzáadni, valamint "néhány nagyon különleges" gyümölcsléhez, amelyek külön szerepelnek az irányelvben. A hozzáadott cukor mennyiségét pedig fel kell tüntetni a termék címkéjén. A szabályozást az egészséges étkezés támogatására hozták meg.

Az Európai Unióban eladott alkoholmentes italok tíz százalékát teszik ki a gyümölcslevek.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!