Nagyvilág

2010.09.24. 19:44

Az EU külügyi főképviselőjét sürgeti az atomtárgyalások megszervezésére az iráni elnök

<p>Teherán nyitott a párbeszédre az iráni nukleáris programról - mondta Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnök pénteken, azt üzenve az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, hogy szervezze meg a tárgyalást.</p>

"Nyitott az ajtó az igazságon és tiszteleten alapuló megbeszélések és egyeztetések előtt" - fogalmazott az iráni elnök újságírók előtt New Yorkban. Hozzátette: Catherine Ashtonnak kapcsolatba kellene lépnie az iráni illetékesekkel a tárgyalások megszervezése miatt. "Ha Ms. Ashton felveszi a kapcsolatot Irán képviselőjével, egyeztethet egy időpontot a megbeszélésre" - fogalmazott Ahmadinedzsád.

Az iráni elnök New Yorkban részt vett az ENSZ közgyűlésén. Beszédével azonban heves felháborodást váltott ki, mivel azt állította: az emberek többsége úgy gondolja, hogy Washington áll a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hátterében. Szavai elleni tiltakozásul kivonultak az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamainak - így Magyarország - küldöttségei. Barack Obama amerikai elnök később "gyűlöletesnek", "sértőnek" és "megbocsáthatatlannak" nevezte Ahmadinedzsád szavait.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!