Nagyvilág

2010.09.17. 06:28

Ali pasa kincsei menthetik ki Görögországot az adósságcsapdából

<p>Aranyláz tört ki egy görögországi faluban, ahol egy kincsvadász abban a reményben kezdett ásatásokat, hogy rábukkan egy 19. századi ottomán pasa mesés kincsére.</p>

A görög-ausztrál állampolgárságú ereklyevadász - aki nevének titokban tartását kérte a hatóságoktól - a görög állam engedélyével kezdett kutatni a közép-görögországi hegyi faluban, Vasszilikiben.

A falu polgármestere szerint a titokzatos kalandor azt állítja, hogy olyan nagy értékű kincs után kutat, ami képes lenne enyhíteni Görögország adósságán. "Hihetetlen történet, reméljük, hogy igaz" - mondta Vaiosz Ziakasz az AFP-nek, hozzátéve: a görög állam a felét kapná meg a kincseknek, de a település önkormányzatának is jutna belőle néhány százalék.

Az Athéntól 352 kilométerre északnyugatra fekvő falu határában jövő héten kezdődik a kutatás, amelyhez két fúrógépet szállítanak a helyszínre a fővárosból. A polgármester szerint ezekkel húszméteres mélységbe fúrnak le, és reményeik szerint elérnek egy titkos kamrába. Ezután kamerákat eresztenek a mélybe, ahol a várakozásaik szerint megtalálják Ali pasa kincsét.

Az albán születésű Ali pasa a 19. század elején irányította a környéket, ami akkor az ottomán-birodalomhoz tartozott. A pasát 1822-ben gyilkolták meg, egy a szultán elleni lázadás során, ami azonban végül elbukott.

Ali legendás kincseit azonban sohasem találták meg. Korábban úgy vélték, hogy az ország északnyugati részén fekvő Ioannina környékén lehet elrejtve, és most először keresik azt Vassziliki közelében. Pedig a polgármester szerint a falu több szállal is kötődik Ali pasához, például eleve a görög származású feleségéről kapta a település a nevét.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!